UE va discuta luni cu Rusia şi Ucraina despre livrarea gazului rusesc

(SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)

Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană vor discuta luni la Bruxelles despre problemele legate de livrările de gaz rusesc către Ucraina.

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Anna-Kaisa Itkonen, a declarat joi pe Twitter că discuţiile dintre şeful UE pentru energie Maros Sefcovici şi miniştrii energiei din Rusia şi Ucraina, Alexander Novak, respectiv Volodymyr Demchyshyn, au fost confirmate pentru luni.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri că Rusia va opri livrările de gaze către Ucraina dacă nu va primi plata în avans, indicând posibilitatea ca livrările de gaz către Europa să fie de asemenea afectate pentru a patra oară în ultimii 10 ani.

Europa primeşte aproximativ 147 miliarde de metri cubi de gaz rusesc în fiecare an, şi 40% din această cantitate trece prin Ucraina.

În ciuda avertizării lui Putin, compania rusească de stat Gazprom a anunţat joi că va exclude livrările de gaze către regiunile ucrainene ocupate de rebelii separatişti din contractul principal cu compania ucraineană de stat Naftogaz – decizie anunţată cu câteva zile înainte ca guvernul de la Kiev să îşi consume cantitatea de gaz pentru care a plătit deja, conform Moscow Times.

Disputa s-a aprins săptămâna trecută când Gazprom a declarat că a început să direcţioneze o parte din livrările de gaz către regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk, adăugând că Naftogaz va trebui să plătească pentru acele livrări.

Naftogaz şi Gazprom s-au acuzat reciproc de nerespectarea acordurilor privind livrarea de gaz.

În plus, Kievul a declarat că nu este capabil să controleze livrările de gaz către estul Ucrainei şi că nu va plăti pentru el.

Fiind întrebat dacă Rusia ar fi pregătită teoretic să livreze gratis gaz către estul Ucrainei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: “Nu pot vorbi de livrări acum. Dar, bineînţeles, aceste chestiuni ar trebui luate în considerate urgent dacă este necesar.”

Situaţia rămâne tensionată în estul Ucrainei, dar acordul de pace de la Minsk semnat în 12 februarie pare să reziste, în ciuda faptului că după semnarea acestuia rebelii au ocupat oraşul Debalţevo, preluându-l forţat din mâinile forţelor ucrainene.

Armata ucraineană a început să îşi retragă armamentul greu de pe linia frontului din estul Ucrainei, aşa cum este prevăzut în acordul de pace încheiat la Minsk, a declarat joi ministerul ucrainean al apărării.

Ministerul a declarat că retragerea tunurilor de calibru 100 mm este primul pas şi va fi monitorizat de reprezentanţii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), susţine BBC.

Rebelii separatişti au declarat anterior că au început să îşi retragă armamentul greu, fapt pe care observatorii OSCE n-au putut să-l verifice.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe