Umbra lui Vladimir Putin se întinde peste Orientul Mijlociu. Invazia turcă în Siria devine iminentă, SUA se retrage

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Preşedintele turc Recep Erdogan a încercat de mai mult timp să înceapă o invazie turcă în nordul Siriei şi se pare că va acţiona în sfârşit împotriva forţelor kurde - aşa numitele peshmerga - care au luptat cu SUA pentru a elimina ISIS în regiune.

Operaţiunea, care are drept scop curăţarea grupurilor pe care Turcia le consideră „teroriste” de la graniţa turco-siriană, ar putea începe curând, a afirmat Erdogan sâmbătă, la o întâlnire a partidului său de guvernământ, AKP.

Invazia presupune că forţele SUA vor fi scoase din regiune pentru a evita conflictele cu Turcia, un aliat NATO.

O declaraţie a Casei Albe a menţionat că forţele americane „nu vor susţine şi nu vor fi implicate în operaţiune” şi „nu se vor mai afla în zona imediată”.

Washingtonul a avertizat miliţiile kurde cu privire la decizia luată şi la iminenţa unei invazii turce în nordul Siriei.

Armata kurdă a apelat la SUA în urma deciziei de retragere, spunând: "Forţele americane nu şi-au îndeplinit angajamentele şi s-au retras din zonele de frontieră cu Turcia, iar Turcia se pregăteşte acum pentru o invazie a nordului şi estului Siriei".

Această ultimă evoluţie este, probabil, o veste bună pentru regimul Assad susţinut de preşedintele rus Vladimir Putin.

Assad a văzut deja cum un inamic al regimului său - ISIS - a devenit rapid eliminat atât de eforturile kurzilor înarmaţi de americani, cât şi de atacurile aeriene grele ruseşti.

SUA au criticat Damascul când Barack Obama se afla la Casa Albă, iar administraţia Trump a preluat politica americană cu privire la Assad, deşi Donald Trump promisese retragerea forţelor din Orientul Mijlociu şi cu precădere din Siria, în timpul campaniei sale electorale.

Invazia turcă presupune că trupele americane ar putea fi retrase Siria, Casa Albă confirmând că, dacă Washingtonul nu ar mai avea aliaţi în statul afectat de criză, nu ar avea altă alegere decât să plece.

Trupele kurde, care formează o parte a armatei democratice siriene anti-Assad, vor lupta probabil singure pentru a preveni avansarea forţelor turce.

Astfel, singurele forţe anti-Assad care ar rămâne ar fi o mulţime de grupuri mici, precum şi Turcia, dat fiind că Erdogan a sprijinit grupurile rebele în Siria, relaţia sa cu Assad deteriorându-se în ultimul deceniu.

Cu toate acestea, Ankara a subliniat că va încerca să controleze doar o fâşie la graniţa din nordul Siriei, susţinând că motivul este de a nu permite grupurilor de militanţi să pătrundă în Turcia.

Aliaţii NATO au dorit să stabilească zona pe graniţa cu Siria pe 7 august, dar în pofida faptului că au convenit să înceapă patrule mixte de-a lungul frontierei în septembrie, NATO şi Turcia au păreri divergente în multe puncte ale planului.

Ankara şi Washingtonul nu au fost de acord cu privire la cât de mult ar trebui să se extindă zona, cine ar trebui să o controleze şi ce grupuri ar trebui să fie eliminate din zonă.

Prin urmare, este puţin probabil că Turcia să investească eforturi în eliminarea lui Assad, mai ales având în vedere relaţia puternică a Ankarei cu cel mai important susţinător al regimului sirian - Vladimir Putin.

Odată cu temperarea criticilor lui Recep Erdogan, Assad este susţinut de Iran, precum şi de Rusia, care îi oferă un puternic sprijin militar şi diplomatic, astfel încât, spre disperarea Israelului, poziţia regimului se va consolida în următoarea perioadă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe