Un alpinist salvat, altul blocat pe muntele Nanga Parbat din Pakistan

Alpinistul rus Denis Urubko, alpinista franceză Elisabeth Revol şi alpinistul polonez Adam Bielecki la baza muntelui Nanga Parbat,  Pakistan, 28 ianuarie 2018.
Alpinistul rus Denis Urubko, alpinista franceză Elisabeth Revol şi alpinistul polonez Adam Bielecki la baza muntelui Nanga Parbat, Pakistan, 28 ianuarie 2018. (Captură Imagine)

O ascensiune îndrăzneaţă pe timp de noapte a fost necesară pentru a salva vieţile a doi alpinişti pe muntele Nanga Parbatdin Pakistan, cunoscut sub numele de “Muntele Ucigaş”.

Alpinista franceză Elisabeth Revol a fost transportată cu elicopterul după ce a fost coborâtă de pe munte de o echipă de alpinişti de iarnă a Poloniei, care a încercat prima ascensiune pe vârful învecinat K2 înainte să fie nevoită să îşi schimbe traseul pentru a veni în ajutorul lui Revol şi a alpinistului polonez Tomasz Mackiewicz.

Cei doi alpinişti au cerut ajutor vineri, când se aflau la altitudinea de 7.400 de metri.

Revol a fost observată de un elicopter al armatei pakistaneze la altitudinea de aproximativ 6.700 de metri. Ulterior, au fost folosite câteva elicoptere pentru a plasa echipa de 4 alpinişti polonezi la altitudinea de 4.900 de metri.

Alpiniştii au găsit-o pe Revol în primele ore ale dimineţii de duminică. Alpinista suferea de degerături.

Mackiewicz a rămas blocat la înălţimea de 7.000 de metri, după ce vremea s-a stricat şi i-a împiedicat pe polonezi să îi acorde ajutor.

Nanga Parbat este cel de-al doilea vârf ca înălţime în Pakistan şi în luna iunie o avalanşă a luat vieţile unor alpinişti spanioli şi argentinieni.

Prima ascensiune reuşită pe timp de iarnă pe Nanga Parbat a avut loc doar în anul 2016.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură