Un alt înalt oficial rus a dat ortul popii

În ultimele câteva luni s-a constatat un lucru bizar în tabăra Kremlinului, fiind raportată moartea a cel puţin şase diplomaţi ruşi – prin împuşcare, atac de cord sau în alte circumstanţe neclare.
Ambasadorul rus în Turcia, Andrei Karlov (dr), împuşcat mortal de un ofiţer de poliţie turc, 19 decembrie 2016, Ankara.
Ambasadorul rus în Turcia, Andrei Karlov (dr), împuşcat mortal de un ofiţer de poliţie turc, 19 decembrie 2016, Ankara. (HASIM KILIC/AFP/Getty Images)

Un oficial de top al agenţiei spaţiale ruse a fost descoperit mort în weekend. Incidentul este foarte important în contextul în care, în ultimele trei luni, cel puţin alţi şase diplomaţi ruşi au murit. Cu excepţia unei persoane, toţi au murit pe teritoriu străin.

Unii au fost împuşcaţi, iar alţii au murit din cauze necunoscute. Este de notat faptul că unele decese au fost etichetate ca “atac de cord” sau o “boală de scurtă durată”.

1. Probabil vă amintiţi de ambasadorul rus în Turcia, Andrei Karlov, care a fost asasinat de un ofiţer de poliţie la o expoziţie de fotografii în Ankara, în 19 decembrie 2016.

2. În aceeaşi zi, un alt diplomat, Peter Polşikov, a fost împuşcat mortal în apartamentul său din Moscova. Pistolul a fost găsit sub chiuveta băii din apartament, dar circumstanţele morţii sale sunt încă în curs de desfăşurare. Polşikov a fost înalt oficial în departamentul latino-american al Ministerului rus de Externe.

3. Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a murit la New York în urmă cu câteva zile. Ciurkin a fost transportat de urgenţă la spital din biroul său din cadrul Misiunii ruse la ONU. Rapoartele iniţiale au susţinut că Ciurkin a suferit un atac de acord, iar medicii legişti investighează decesul, conform CBS.

4. Ambasadorul rus în India, Alexander Kadakin, a murit în 27 ianuarie din cauza unei “boli de scurtă durată”, despre care ziarul The Hindu a declarat că suferea de câteva săptămâni.

5. Consulul rus din Atena, Andrei Malanin, a fost găsit mort în apartamentul său în 9 ianuarie. Un oficial al poliţiei elene a declarat că nu au existat dovezi privind intrarea prin efracţie în apartament. Este ciudat, pentru că Malanin locuia pe o stradă foarte bine păzită din Atena. Pentru a afla cauza morţii sale, a fost nevoie de investigaţii ample, conform unui raport AFP. Malanin a ocupat postul într-o perioadă de relaxare a relaţiilor dintre Grecia şi Rusia, în care elenii au fost foarte criticaţi de UE şi NATO.

6. Fostul şef al KGB, Oleg Erovinkin, care a fost suspectat de implicare în elaborarea unui dosar despre Trump, a fost găsit mort în spatele autovehiculului său în 26 decembrie 2016, conform The Telegraph. Erovinkin a fost consilier al fostului vicepremier rus Igor Secin, care în prezent conduce compania rusă de stat Rosneft.

7. În dimineaţa zilei alegerilor prezidenţiale din SUA, diplomatul rus Serghei Krivov a fost descoperit inconştient în complexul Consulatului rus din New York, iar ulterior a murit la faţa locului. Rapoartele iniţiale au susţinut că diplomatul a căzut de pe acoperiş şi a suferit răni grave, dar mai mulţi oficiali ruşi au susţinut că acesta a murit din cauza unui atac de cord. Buzzfeed a susţinut că s-ar putea ca Serghei Krivov să fi fost însărcinat cu prevenirea sabotajului sau spionajului.

8. În noiembrie 2015, Mihail Lesin, consilier de top al preşedintelui rus Vladimir Putin şi fondator al companiei media ruseşti RT, a fost găsit mort într-o cameră de hotel în Washington, conform New York Times. Mass media rusă a declarat că a fost vorba de un “atac de cord”, dar medicii legişti americani au raportat că unele dovezi au indicat faptul că decesul a survenit în urma unor lovituri la cap.

9. De asemenea, în septembrie 2016, şoferul oficial al preşedintelui rus Vladimir Putin a fost ucis într-un accident rutier bizar, în timp ce acesta conducea BMW-ul oficial prezidenţial. Imaginile CCTV înregistrate pe Bulevardul Kutuzovski, în Moscova, arată cum un automobil Mercedes se ciocneşte frontal de BMW. Medicii sosiţi la locul accidentului au declarat că şoferul preşedintelui a fost ucis pe loc, în timp ce şoferul Mercedesului, care călătorea singur, a fost dus de urgenţă la spital în stare critică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe