Un alt masacru în Sudanul de Sud, 200 de civili ucişi în atacul de la Bentiu

(Justin Sullivan / Getty Images)

OU denunţă noi crime în Sudanul de Sud: o acţiune-fulger efectuată de rebelii sub conducerea fostului vice-preşedinte Mashar. Masacrul a avut loc în Bentiu, localitate petrolieră din centrul ţării.

Trupele fostului vice-preşedinte al Sudanului de Sud, Riek Mashar, unul dintre liderii rebelilor, au ucis sute de civili pe criterii etnice, în oraşul Bentiu, o importantă localitate petrolieră, au anunţat forţele ONU aflate în Juba. Peste 200 de persoane au fost masacrate într-o moschee şi în alte zeci de biserici. De la mijlocul lunii decembrie rebelii luptă împotriva armatei loiale preşedintelui Salva Kiir.

"Rebelii au luat cu asalt mai multe locuri unde se refugiaseră sute de civili, locuitori din Sudanul de Sud şi străini, ucigând sute de civili după ce au constatat etnia sau naţionalitatea", se citeşte într-un comunicat. Rebelii au declarat, de asemenea, că unele grupuri etnice nu au ce căuta în Bentiu şi au cerut violuri în masă ale femeilor din anumite grupuri etnice, se adăugă în notă.

Săptămâna trecută, potrivit ONU, a fost una dintre cele mai întunecate din istoria tulbure a celei mai tinere ţări, traversată de un război civil care durează de patru luni.