Un astronaut japonez cere scuze deoarece a afirmat că a crescut cu 9 centimetri în spaţiu

Astronautul japonez Norishige   Kanai
Astronautul japonez Norishige Kanai (Getty Images)

Astronautul japonez Norishige Kanai, aflat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), şi-a cerut scuze deoarece a declarat pe contul său de Twitter că a crescut în mod surprinzătoare cu 9 cm în doar trei săptămâni.

Majoritatea astronauţilor „cresc“ în timpul misiunilor spaţiale pe termen lung, deoarece coloana vertebrală se extinde în lipsa gravitaţiei, dar creşterile sunt în general limitate, în jur de cel mult doi centimetri, iar odată ce cosmonauţii revin pe Pământ aceşti centimetri în plus dispar.

Kanai, în vârstă de 41 ani, care a ajuns pe nava spaţială luna trecută pentru o misiune de aproape şase luni, a publicat luni 8 ianuarie pe pagina sa Twitter că avea de făcut "un anunţ mare".

„Mi-a fost măsurată înălţimea aici în spaţiu şi nu ştiu cum, dar am crescut cu 9 cm! În doar trei săptămâni m-am lungit într-adevăr, şi acest lucru nu l-am mai văzut din liceu“, a scris pe Twitter. "Situaţia mă îngrijorează puţin, pentru că, probabil, nu voi mai încăpea în scaunele navei spaţiale Soyuz la întoarcerea acasă".

Dar, după o zi şi după o avalanşă de ştiri, şi-a cerut scuze şi a spus că s-a măsurat din nou, după ce căpitanul şi-a exprimat nedumerirea cu privire la creşterea aparentă, şi a anunţat că a crescut cu doar 2 centimetri faţă de înălţimea sa terestră.

"Această măsurătoare proastă pare să fi devenit o problemă mare, aşa că trebuie să-mi cer scuze pentru această veste falsă", a scris el, fără să explice cum s-a produs eroarea iniţială.

"Se pare că încap în Soyuz, aşa că sunt liniştit", a declarat astronautul.

Mai multe informaţii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură