Un avion de vânătoare ucrainean a fost detectat în apropiere de MH-17 înaintea prăbuşirii, afirmă armata rusă

Aeronava distrusă a zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines
Aeronava distrusă a zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines (DOMINIQUE FAGET/AFP/Getty Images)

Un avion militar ucrainean a fost detectat aproape de avionul de pasageri al Malaysia Airlines cu puţin timp înainte de prăbuşirea acestuia cu 298 de persoane la bord în estul Ucrainei, a anunţat luni un oficial al armatei ruse.

”A fost detectată o creştere în altitudine a unui avion de vânătoare ucrainean, probabil un Su-25, zburând la o distanţă de 3-5 kilometri de Boeing”, a anunţat generalul Andrei Kartopolov, şeful Directoratului de Operaţiuni Principale al forţelor militare ale Rusiei, în timpul unui conferinţe de presă desfăşurate la Moscova.

Prezenţa avionului de vânătoare ucrainean poate fi confirmată prin materialele video înregistrate de centrul de monitorizare Rostov, a precizat Kartopolov.

Su-25 (numit Frogfoot de NATO) este un avion de vânătoare care poate lovi o ţintă de la distanţă de cinci kilometri şi este echipat cu rachete aer-aer, a explicat oficialul rus.

”Am vrea ca guvernul de la Kiev să explice cum zbura un avion de vânătoare la aceeaşi altitudine şi în acelaşi timp cu un avion de pasageri de-a lungul unui rute dedicate pentru traficul aerian civil”, a subliniat generalul.

Mai mult, MH-17 s-a prăbuşit în interiorul zonei de operare a sistemului autonom de rachete sol-aer cu rază medie Buk al armatei ucrainene, a adăugat Kartopolov.

Zborul Malaysia Airlines MH-17 se afla pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur când s-a prăbuşit în apropiere de Doneţk, în estul Ucrainei, pe 17 iulie. Toate cele 298 de persoane de la bordul avionului au murit, incluzând 283 de pasageri şi 15 membri ai echipajului.

Guvernul ucrainean şi forţele pro-Rusia s-au acuzat reciproc pentru doborârea avionului încă la începutul rapoartelor care sugerau o implicare militară. Forţele pro-Rusia susţin că nu au tehnologia necesară pentru a trage într-o ţintă la o altitudine de 10 kilometri.

Comentând despre prăbuşirea avionului, preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că este necesară abţinerea de la orice concluzie pripită înainte de finalizarea investigaţiei internaţionale.

Consiliul de Securitate al ONU a terminat duminică noapte textul rezoluţiei privind prăbuşirea avionului MH-17. Rusia a introdus propriul proiect de rezoluţie în Consiliul de Securitate al ONU cerând o investigaţie imparţială în privinţa circumstanţelor prăbuşirii.