Un bărbat şi o femeie – Referendumul pentru definirea căsătoriei în România

Proiect legislativ fără precedent susţinut de trei millioane de semnături, blocat în Parlamentul României
Conferinţa ”Referendum pentru Familie. Analiză şi Implicaţii”, Palatul Parlamentului, 25 aprilie 2017
Conferinţa ”Referendum pentru Familie. Analiză şi Implicaţii”, Palatul Parlamentului, 25 aprilie 2017 (ADF International)

Marţi, 25 aprilie 2017, Coaliţia pentru Familie şi ADF International au organizat conferinţa ”Referendum pentru Familie. Analiză şi Implicaţii” la Palatul Parlamentului din Bucureşti. Delegaţii au avut drept subiect de discuţie efortul iniţiativei cetăţeneşti de a defini căsătoria în Constituţia României ca fiind o uniune dintre un bărbat şi o femeie, iniţiativă care se bucură deja de susţinerea a trei milioane de cetăţeni. Conferinţa a întrunit atât membri ai Parlamentului şi ai Camerei Deputaţilor aparţinând tuturor sferelor politice, cât şi profesori universitari, jurnalişti şi reprezentanţi ai tuturor cultelor religioase creştine, se arată în comunicatul de presă remis redacţiei Epoch Times.

"Salutăm organizarea acestei conferinţe pe o temă atât de importanţă. Încurajăm, în acest sens, România să protejeze şi să promoveze căsătoria. Societatea noastră trebuie să consolideze căsătoria şi nu să o submineze. Uniunea dintre un bărbat şi o femeie este universală, unică şi depăşeşte barierele timpului. Ea exprimă realitatea că femeile şi bărbaţii aduc lucruri distincte şi de neînlocuit în viaţa de familie. Căsătoria poate fi definită simplu: uniunea dintre un bărbat şi o femeie, soţ şi soţie, tată şi mamă. Aceasta este singura definiţie obiectivă a căsătoriei care dă naştere la viaţă, care pune interesul copilului mai presus de dorinţele adulţilor şi care protejează dreptul fiecărui copil de a cunoaşte şi de a fi crescut de tatăl şi de mama sa. Trebuie să punem accentul pe binele societăţii, familiilor şi copiilor. Acesta a fost scopul iniţiativei cetăţeneşti de revizuire a Constituţiei”, a declarat Dr. Adina Portaru, avocat, ADF International Bruxelles.

Un referendum în sprijinul familiei

În 2016, Coaliţia pentru Familie, o iniţiativă civică, a strâns trei milioane de semnături în sprijinul unei propuneri legislative de revizuire a Constituţiei României ce are ca scop definirea căsătoriei ca fiind o “uniune între un bărbat şi o femeie”. Deşi Curtea Constituţională şi-a dat avizul favorabil încă din iulie 2016, iniţiativa a rămas blocată în Parlamentul României. Rămâne la latitudinea Parlamentului de a organiza un referendum pentru protejarea familiei cerut de trei milioane de cetăţeni.

Între timp, Curtea Constituţională a României a adresat o solicitare Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în cazul Coman şi ceilalţi, cerând o clarificare privind termenii de “soţi” şi “membri ai familiei,” şi în special dacă aceştia pot fi aplicaţi şi cuplurilor de acelaşi sex. Decizia ar putea avea un impact major asupra modului în care Uniunea Europeană va trata uniunile între persoane de acelaşi sex şi dacă aceasta va impune “căsătoria” între persoane de acelaşi sex pe viitor.

"Încurajăm ferm România să organizeze referendumul cât de curând posibil, pentru a proteja căsătoria ca uniune dintre un bărbat şi o femeie, ca element natural şi fundamental al societăţii. Referendumul este expresia cea mai concretă a unei societăţi democratice în care, aşa cum arată şi Constituţia, poporul deţine vocea suverană. Într-o societate liberă şi democratică, vocile a trei milioane de cetăţeni care au semnat petiţia pro-familie nu ar fi ignorate, ci ar fi luate foarte în serios. Noi, ADF Internaţional, atragem tot timpul atenţia că redefinirea căsătoriei ca uniune dintre un bărbat şi o femeie neagă dreptul copiilor de a avea o mamă şi un tată. Ne dorim ca România să aibă o dezbatere profundă şi să realizeze miza acestui referendum. Ne dorim, de asemenea, că România să respecte valorile drepturilor omului, dreptul la o familie, dreptul copiilor de a avea o mamă şi un tată”, a declarat Sophia Kuby, director EU Advocay, ADF International Bruxelles.

ADF Internaţional a trimis Curţii Constituţionale a României un amicus curiae, prezentând argumente de drept internaţional şi european şi recomandând cu fermitate Curţii Constituţionale să se pronunţe în favoarea iniţiativei cetăţeneşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne