Un călău, un câine. Kremlinul reacţionează la ameninţările lui Kadîrov la adresa opoziţiei

În primele comentarii referitoare la ameninţările adresate de Ramzan Kadîrov opoziţiei politice ruseşti, Kremlinul a refuzat să denunţe atitudinea liderului cecen. Poziţia Moscovei în această chestiune va amplifica şi mai mult temerile opoziţiei, deja marginalizată.
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. (Captură Foto)

Kremlinul a comentat miercuri pentru prima dată apelurile făcute de liderul cecen Ramzan Kadîrov pentru suprimarea “şacalilor” şi a “duşmanilor poporului” care se opun preşedintelui Vladimir Putin.

Declaraţiile lui Kadîrov au alarmat liderii opoziţiei, deja tot mai marginalizaţi în contextul unei campanii desfăşurate de autorităţi în vederea suprimării protestelor. Kadîrov, care se bucură de sprijinul lui Putin ca lider al Republicii Cecenia, este considerat a fi periculos – ceceni asociaţi cu el au fost implicaţi în asasinarea politicianului rus din opoziţie Boris Nemţov lângă Kremlin în 2015.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a oferit reprezentanţilor opoziţiei puţină consolare. Conform agenţiei de ştiri Interfax, el a declarat miercuri reporterilor că oamenii nu ar trebui să “amplifice” situaţia.

“Dacă citiţi cu atenţie, declaraţia vorbeşte despre opoziţia non-sistemică. Ce este opoziţia non-sistemică? Se referă la cei care se află în afara arenei politice legitime. Se referă la cei ale căror activităţi nu se află în limitele legii. Se referă la cei care sunt pregătiţi să încalce legea, inclusiv în anumite moduri care pot afecta ţara”, a declarat Peskov, conform Interfax. Opoziţia sistemică se referă în mod tipic la acele partide politice din Duma rusească care sunt văzute în mare parte ca fiind utile Kremlinului.

“Bineînţeles, aceştia sunt oameni care, cel puţin, nu ajută la stabilizarea şi dezvoltarea statului nostru”, a adăugat Peskov.

În plus, Peskov a fost întrebat despre ameninţările mascate împotriva anumitor lideri şi ale presei din opoziţie. Într-un articol publicat luni în ziarul Izvestia, Kadîrov a atacat lacheii Occidentului care doresc să “ne distrugă ţara” şi a susţinut că organizaţiile media, inclusiv postul de radio Eho Moskvî (Ecoul Moscovei) şi postul de televiziune Dozhd, difuzează informaţii “pline de ură la adresa Rusiei”.

Magomed Daudov, care deţine postul de şef al administraţiei Ceceniei, şi-a continuat atacul pe Instagram, ameninţându-i pe lideri ai opoziţiei liberale ruse cu „colţii lui Tarzan“, un ciobănesc caucazian deţinut de Kadîrov. „Colţii lui Tarzan“ ar fi „ascuţiţi“ pentru politicianul Ilia Iaşin, redactorul-şef al "Ecoului Moscovei" Aleksei Venediktov şi activiştii pentru apărarea drepturilor omului Lev Ponomarev şi Igor Kaliapin, arată Adevărul.

Într-o altă postare pe Instagram, Kadîrov a sugerat internarea membrilor opoziţiei în spitale psihiatrice în satele cecene.

Peskov a refuzat să susţină sau să denunţe declaraţiile liderului cecen. “Nu sunt pregătit să comentez despre nimic legat de Eho Moskvî, Dozhd sau restul. Nu am citit [aceste părţi]”, a declarat el.

Deşi mult mai tăioasă, retorica lui Kadîrov conţine multe dintre sloganele care au provenit de la Kremlin în anii recenţi. Putin a avertizat în privinţa influenţelor străine negative şi a membrilor “coloanei a cincea” care subminează securitatea statului. În acelaşi timp, conducerea de la Moscova a adoptat o serie de legi care limitează implicarea străină în organizaţiile nonguvernamentale şi în companiile media din Rusia.