Un convoi de tancuri ruseşti ajunge la graniţa cu Ucraina pe calea ferată

Un convoi de tancuri ruseşti staţionează în gara oraşului rusesc Matveev Kurgan, în apropiere de graniţa cu Ucraina.
Un convoi de tancuri ruseşti staţionează în gara oraşului rusesc Matveev Kurgan, în apropiere de graniţa cu Ucraina. (Captură Foto)

Rusia a trimis un convoi de tancuri pe calea ferată către graniţa ucraineană, într-o mişcare care va amplifica, probabil, tensiunile dintre Moscova şi Kiev, conform Daily Mail.

Cele nouă tancuri au sosit luni în oraşul Matveev Kurgan din sudul Rusiei, înainte să fie scoase la paradă marţi pe străzile oraşului.

Sosirea tancurilor are loc doar câteva zile după ce un alt convoi militar imens – care a inclus lansatoare de rachete, camioane militare fără plăcuţe de înmatriculare şi purtătoare blindate – a fost fotografiat deplasându-se pe un drum în apropiere de oraşul Matveev Kurgan.

Prezenţa celor două convoaie va fi văzută, fără îndoială, ca un semn de agresiune suplimentară din partea Rusiei faţă vecinii săi. Deşi o neagă, Moscova este acuzată că susţine rebelii separatişti din estul Ucrainei atât cu soldaţi cât şi cu arme.

Oraşul Matveev Kurgan se află la aproximativ 27 km de graniţa cu Ucraina şi la 115 km de Doneţk, unde au avut loc unele dintre cele mai grele lupte din cadrul conflictului separatist izbucnit în aprilie 2014 în estul Ucrainei.

Acest oraş este văzut ca un punct de control între cele ţări şi a trebuit să fie evacuat temporar în august 2014 când luptele s-au apropiat prea mult de graniţă, conform agenţiei ruse de ştiri TASS.

Armata rusă a lansat un exerciţiu militar masiv în nord-vestul Rusiei, la care participă 12.000 de soldaţi şi 250 de avioane de luptă. Manevrele ruseşti – care au început în munţii Ural şi în vestul Siberiei marţi – reprezintă doar o pregătire pentru un exerciţiu militar mai amplu ce va avea loc în septembrie şi care este numit Tsentr-2015, adaugă Daily Mail.

În acelaşi timp, deşi analiştii militari nu consideră că este o coincidenţă, NATO desfăşoară propriul său exerciţiu militar în zona Arctică – numit Arctic Challenge – la care participă 100 de avioane de luptă şi 4.000 de soldaţi din Germania, Marea Britanie, Franţa, Olanda şi SUA. În plus, Finlanda, Suedia şi Elveţia – care nu sunt membre ale alianţei militare vestice – s-au alăturat de asemenea exerciţiului NATO.

La rândul său, preşedintele american Barack Obama a acuzat Rusia că adoptă o “postură tot mai agresivă” în Ucraina, făcând aceste remarci marţi la Casa Albă după ce a discutat despre criza ucraineană cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe