Un delfin australian face curte femelelor oferindu-le cadouri [video]

Un studiu prezintă un mascul care culege un burete de mare şi îl oferă unei femele, cu intenţia de a facilita împerecherea.
Delfinul australian Sousa sahulensis
Delfinul australian Sousa sahulensis (Scientific Reports)

O echipă de cercetători de la University of Western Australia (UWA), University of Zurich (UZH) din Elveţia şi Murdoch University Australia a observat, filmat şi studiat pentru prima dată comportamentul unic de curtare al delfinilor australieni masculi Sousa sahulensis, în efortul lor de a găsi o parteneră în apele din nord-vestul Australiei.

Printre imaginile obţinute se numără un clip video în care se observă cum un mascul din această specie culege un burete de mare de pe fundul mării şi îl oferă unei femele, oamenii de ştiinţă considerându-l un dar cu intenţii de împerechere. Rezultatele acestei cercetări au fost publicate în revista Scientific Reports (ediţia online 20 octombrie 2017).

(Scientific Reports)

În lumea mamiferelor non-umane este rar obiceiul de a folosi obiecte pentru a face curte şi cercetătorii consideră că aceasta ar putea fi o încercare de a demonstra puterea şi abilitatea masculilor ca partener de împerechere.

Autorul principal al studiului, Simon Allen, de la Facultatea de Ştiinţe Biologice de la UWA, a subliniat faptul că studiul prezentat acum sugerează nivelul de complexitate socială al delfinilor australieni Sousa sahulensis.

„La început eram confuzi când asistam la aceste comportamente intrigante ale delfinilor Sousa sahulensis, dar pe măsură ce am efectuat vizite succesive pe teren, de-a lungul anilor, numărul celor care se comportau astfel a crescut“, a declarat profesorul Allen.

Un comportament social unic

"Unele dintre cele mai complexe animale de pe planetă folosesc bureţii de mare nu ca instrument de căutare a alimentelor, ci ca dar, aceasta fiind o demonstraţie a capacităţii lor sociale, sau chiar o trăsătură a comportamentului social şi de împerechere".

Autorii studiului continuă cercetările pentru a descoperi dacă delfinii masculi care folosesc tehnica de a face cadouri femelelor au mai mult succes în atingerea scopului de a curta şi a se împerechea.

Delfinul australian Sousa sahulensis a fost descris ca specie în 2014 şi este considerat unul dintre cele patru cetacee vii din genul Sousa. Datele cunoscute până în prezent indică faptul că acesta trăieşte exclusiv în apele puţin adânci deasupra platformei situate între nordul Australiei şi sudul Noii Guinee.

Articolul ştiinţific de referinţă: Scientific Reports: Multi-modal sexual displays in Australian humpback dolphins. S. J. Allen, S. L. King, M. Krützen A. M. Brown. Scientific Reports 7, Article number: 13644 (2017)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură