Un europarlamentar german îi bate obrazul Vioricăi Dăncilă. "Niciun stat în UE n-a îndrăznit să facă aşa ceva"

Ingeborg Grassle
Ingeborg Grassle

Europarlamentarul german Ingeborg Grassle, de la PPE, s-a arătat nemulţumită, luni, că preşedinţia română nu este reprezentată la dezbaterile din Parlamentul European privind situaţia statului de drept şi a vorbit despre declanşarea "opţiunii nucleare" (art. 7 din Tratatul UE) împotriva ţării noastre.

"Din păcate, nu pot saluta preşedinţia Consiliului UE, deşi ar fi fost motive foarte bune ca tocmai această preşedinţie să fie prezentă astăzi aici. România este acum la preşedinţia UE şi eu văd că aceştia nu sunt în sală. Iată, n-am mai trecut printr-o astfel de situaţie cu statul de drept niciodată şi niciun stat în UE nu a îndrăznit să facă ceea ce a făcut România. Ar fi foarte bine dacă PES s-ar fi delimitat mai rapid de ceea ce se întâmplă în România. Nu putem decât să apelăm la articolul 7 din Tratat, ceea ce poate să facă Comisia Europeană atunci când nu mai există statul de drept într-un stat. Da, şi Guvernul este cel care este responsabil pentru ceea ce se întâmplă. Guvernul României este şi victimă şi este şi făptaş şi vedem că e ameninţată independenţa justiţiei şi ce se întâmplă cu corupţia. Vedem un preşedinte de partid care a fost în primă instanţă condamnat şi e o poveste despre care trebuie să discutăm. Şi cei din PES trebuie să discute subiectul, nu trebuie să avem aici standarde duble. Vedem o Curte care se ocupă de caz şi e supusă unor multe presiuni", a declarat Ingeborg Grassle.

În acelaşi timp, europarlamentarul german a făcut referire şi la cazul fostei şefe DNA Laura Codruţa Kovesi, intrată în colimatorul Secţiei pentru investigarea magistraţilor.

"Am văzut ceea ce s-a întâmplat cu doamna Kovesi şi în ce fel de proceduri este aceasta implicată acum, este supusă unor presiuni foarte mari şi unor acte de răzbunare. Aceasta este candidat pentru viitorul Parchet European. Din păcate, Consiliul nu a făcut mai nimic şi nu a făcut mai nimic legat de ceea ce se întâmplă şi să vină cu sancţiuni. Şi Consiliul e responsabil pentru ceea ce se întâmplă. În România există aceste atacuri la statul de drept şi Consiliul e pe cale să răsplătească statul român. Candidatul francez nu poate fi primul şef în Parchetul European în asemenea condiţii, când există astfel de încălcări foarte clare care au fost făcute, şi au fost făcute aceste atacuri asupra candidatei României. Vorbim mai mult decât de procurorul european, vorbim despre încrederea în Europa, încrederea în Comisia Europeană", a precizat Ingeborg Grassle.