Un fluture este capabil să migreze 4.000 de kilometri


Fluturele Vanessa cardui
Fluturele Vanessa cardui (wikipedia.org)

Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Biologie Evolutivă din Barcelona, Spania, au urmărit de-a lungul Africii un fluture, Vanessa cardui, pentru a-i studia migrarea. Rezultatele lor arată că fluturele este capabil să traverseze deşertul Sahara şi să se reproducă în savana africană, călătorind mii de kilometri. Această rută este comună multor păsări migratoare, dar este primul caz în care se demonstrează că un fluture poate face acelaşi lucru.

Fluturele Vanessa cardui este o insectă care, în fiecare an, face o călătorie dus-întors între Europa şi Africa. Până în prezent, se ştia că toamna dispărea din Europa şi se presupunea că se stabileşte în Africa de Nord pe timpul iernii. Acum, datorită expediţiilor efectuate pe teren, în Africa, de către oamenii de ştiinţă de la Institutul de Biologie Evolutivă din Barcelona, un centru mixt al CSIC şi UPF, şi Universitatea Harvard (SUA) a fost demonstrat că poate ajunge până la savana tropicală africană, şi anume, face o călătorie de 4.000 de kilometri.

Insecta nu numai că rezistă la un drum lung, dar, de asemenea, traversează munţii, Marea Mediterană şi deşertul Sahara.

În ciuda aspectului său delicat şi fragil, poate rezista la temperaturi extreme şi se poate orienta în timp ce zboară la mare altitudine. Se hrăneşte cu o varietate de plante, inclusiv scaieţi.

Gerard Talavera şi Roger Vila, cercetătorii care au efectuat studiul, au petrecut o toamnă întreagă străbătând ţări cum ar fi Senegal, Benin, Ciad şi Etiopia în căutarea exemplarelor din această specie. În timpul acestor expediţii au putut vedea o migrare în masă a mii de fluturi Vanessa cardui spre sud, în direcţia regiunii Sahel. În Benin, pe un singur câmp din valea râului Niger, au găsit mai mult de 20.000 de fluturi care ieşeau din pupă (o fază de dezvoltare în metamorfoza unor insecte, între starea de larvă şi cea de dezvoltare completă). Aceste observaţii implică faptul că, gama anuală migratoare a speciei este de două ori mai mare decât se credea anterior.

O astfel de călătorie lungă şi complicată nu este, probabil, un stil de viaţă simplu, dar unele vieţuitoare sunt obligate să facă acest lucru pentru a exploata resursele fiecărui sezon şi pentru a-şi asigura un climat favorabil. În ceea ce-i priveşte pe fluturi, cel mai cunoscut exemplu este cel al fluturelui Monarh, care călătoreşte din Canada în Mexic, în diferite grupuri.

Un caz unic în rândul insectelor

„Cazul migraţiei fluturelui Vanessa cardui este unic în rândul insectelor. Este specia de fluturi cu cea mai mare distribuţie şi efectuează circuite de migraţie în întreaga lume, circuite practic necunoscute. Abilităţile sale de a se răspândi sunt impresionante. Migraţiile între Africa şi Europa, pe care le ştim până acum, sunt doar vârful iceberg-ului tuturor migraţiilor. Cu siguranţă sunt capabili să le facă în multe alte părţi ale lumii”, a spus Talavera.

Potrivit lui Vila, acesta este un fenomen bine cunoscut şi studiat la unele păsări migratoare între Europa şi Africa tropicală. „Acum am demonstrat că cel puţin o specie de fluturi, Vanessa cardui, este, de asemenea, capabilă să facă o astfel de călătorie extremă. Pentru a le studia în Africa, de multe ori am traversat deşertul Sahara în avion şi îmi amintesc că, privind imensitatea deşertului de la fereastră, mii de kilometri pătraţi de nisip, am crezut că încercam să dovedesc ceva aproape imposibil”, subliniază Vila.

Rezultatele au fost publicate miercuri, 21 septembrie, în prestigioasa revistă Biological Journal of the Linnean Society şi relatează istoria migrării fluturilor Vanessa cardui şi expediţiile interesante care au condus la descoperirea lor. Studiul a fost efectuat cu sprijinul National Geographic Society şi Uniunea Europeană.

Mai multe informaţii: Biological Journal of the Linnean Society: Discovery of mass migration and breeding of the painted lady butterfly Vanessa cârdui in the Sub-Sahara: the Europe–Africa migration revisited