Un francez de 87 de ani locuieşte într-un castel şi deţine 110 avioane de luptă [video]

Acest dandy francez îşi finanţează capriciile cu ajutorul celor 40.000 de vizitatori pe an pe care îi primeşte în castelul său.
Michel Pont
Michel Pont (Clarín)

Michel Pont, în vârstă are 87 de ani, locuieşte într-un castel pierdut printre munţii Burgundiei, în centrul Franţei, şi a intrat în Cartea Recordurilor Guiness. Motivul? Are cea mai mare colecţie privată de avioane de vânătoare din lume - în total 110. Unele dintre acestea au transportat chiar şi bombe atomice.

Avioane
Avioane (Clarín)

Acest dandy francez a moştenit castelul în anii '80 şi de atunci s-a dedicat să amplaseze în fiecare colţ al proprietăţii colecţiile sale. Obsesia lui pentru avioane a început în zilele în care se afla în armată ca pilot. A făcut o pasiune pentru acestea şi a călătorit în jurul lumii în căutarea aeronavelor vechi, pentru a le cumpăra înainte de a fi distruse.

Dimensiunile mari ale proprietăţii i-au permis să deschidă nouă muzee separate în castel, câte unul pentru fiecare tip de vehicul. Pentru a-şi finanţa vasta colecţie, bărbatul a deschis uşile castelului său care primeşte aproximativ 40.000 de vizitatori pe an.

Unele dintre cele mai memorabile aparate expuse sunt un elicopter sovietic amplasat în grădina din spate, un pernopter (numit şi navă pe pernă de aer sau aeroglisor) din anii '70, camioane vechi de pompieri, 200 de motociclete vechi şi 36 de maşini de curse.

Maşini
Maşini (Clarín)

Multe dintre colecţiile sale au fost produse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în Belgia, Rusia, Cehia şi Polonia. Pont a străbătut Europa, precum şi Rusia şi chiar Africa în căutarea avioanelor vechi pentru colecţia sa.

Când descoperea un avion, contacta o echipă de mecanici care să-l ajute la demontarea acestuia, apoi închiria o macara pentru a-l transporta în Franţa în bucăţi. El şi-a petrecut tinereţea ca şofer de curse şi a mărturisit că părinţii săi sunt cei care i-au inspirat această pasiune.

„După ce am achiziţionat castelul, a trebuit să găsesc modalităţi de a face viabilă această investiţie. Acum patruzeci de ani primeam doar 50 - 100 de vizitatori, acum primim aproximativ 35.000 – 40.000 de vizitatori anual, care plătesc intrarea.