Un nou masacru ecologic la orizont? Societatea civilă, cu ochii pe Administraţia Firea

Sectorul 4 al Capitalei ar mai putea pierde câteva hectare de spaţiu verde şi numeroşi copaci. Potrivit unor surse, la nivel de Direcţie de Mediu a Primăriei Generale se fac presiuni pentru eliberarea unor avize de defrişare vizând ridicarea unor construcţii în Parcul Tineretului. De partea sa, PMB neagă informaţia.
Parcul Tineretului
Parcul Tineretului (Eugen Horoiu)
Se încarcă player-ul...

Fundaţia Eco-Civica - ONG vârf de lance în lupta pentru protejarea spaţiilor verzi din Capitală - a depus la Primăria Capitalei o notificare prin care cere instituţiei să NU emită aviz de defrişare pentru trei proiecte de investiţii din Parcul Tineretului, sector 4.

Solicitarea a fost transmisă Direcţiei de Mediu a PMB, în contextul în care surse din PMB au declarat că la nivelul departamentului respectiv se fac presiuni în vederea emiterii avizelor de defrişare necesare pentru o parcare dorită de Primăria Sector 4 pe Str. Secerei şi pentru două ansambluri rezidenţiale din Str. Pridvorului 34-34A şi respectiv Urcuşului 8A, toate situate practic în Parcul Tineretului, sector 4. Contactată de redacţia Epoch Times, Primăria Capitalei respinge "cu tărie orice speculaţii legate de existenţa unor presiuni la nivelul Direcţiei de Mediu".

"Sunt foarte multe zvonuri lansate, probabil că sunt apropiate de realitate aceste zvonuri, că Primăria Generală a Capitalei să emită avize de defrişare pentru aceste terenuri situate în Parcul Tineretului. Parte din ele în Lumea Copiilor, iar altă parte în Orăşelul Copiilor, dar toate parte integrantă din parcul Tineretului", a explicat, pentru Epoch Times, vicepreşedintele ECO-CIVICA, Dan Trifu.

Potrivit lui Dan Trifu, atât terenul din str. Pridvorului 34-34A, unde se vor construi trei blocuri dintre care unul cu 14 etaje, cât şi Secerei, unde Primăria Sector 4 vrea să facă o parcare cu preţul sacrificării copacilor şi spaţiului verde, au funcţiunea V1a, parc şi nu se poate construi pe ele. Cât despre intrarea Urcuşului, unde investitorul doreşte să ridice blocuri, Trifu reaminteşte că Eco-Civica a acţionat în instanţă pentru oprirea acelui proiect.

Vicepreşedintele ECO-CIVICA mai reaminteşte OUG 114/2007 care interzice diminuarea spaţiilor verzi şi că o instanţă s-a pronunţat deja pe o speţă similară, vizând ridicarea unui complex rezidenţial tot în Parcul Lumea Copiiilor, pe str. Pridvorului 28-32, decizând că terenul e spaţiu verde şi nu trebuie emis aviz de defrişare.

"OUG 114/2007 spune foarte clar - se interzice diminuarea spaţiilor verzi, şi rog toate autorităţile din Bucureşti şi din ţara, să reţină clar acest cuvânt: DIMNUAREA! (...) Orice diminuare duce la slăbirea calităţii aerului, la o proastă calitate a aerului şi, având în vedere faptul că intrăm în proces de infringement pe calitatea aerului în Municipiul Bucureşti, Primăria Bucureştiului trebuie să ţină cont de asta şi să ia măsuri.

Adică tot ce înseamnă spaţii verzi să le protejeze indiferent că figurează sau nu ca atare în planurile urbanistice şi vedeţi că instanţele asta au constatat. Indiferent că ea nu figura, dacă e amenajat ca spaţiu verde nu mai ai voie să-i schimbi destinaţia. Primăria trebuie să se alinieze la aceste hotărâri şi să înceapă, într-adevăr, o îmbunătăţire a calităţii aerului. Dar după cum vedeţi, toate spatiile date în administrarea primăriilor de sector suferă daune majore, aduc mari prejudicii mediului şi sănătăţii populaţiei!", a explicat Trifu.

Notificarea Eco-Civica către Primăria Capitalei
Notificarea Eco-Civica către Primăria Capitalei (Epoch Times)

Notificarea Eco-Civica către Primăria Capitalei
Notificarea Eco-Civica către Primăria Capitalei (Epoch Times)

Pridvorului 34-34A

"Toată documentaţia (pentru Pridvorului 34 - 34A) se bazează pe un PUZ aprobat în 2012 de Consiliul General în condiţii destul de neclare, pentru că la acea vreme terenul figura ca V1a - parcuri - în planul urbanistic general şi ca urmare nu putea să-şi schimbe destinaţia. Pe amplasament sunt identificaţi de direcţia de mediu 63 de arbori şi arbuşti, majoritatea arbori maturi, din specii bine de protejat, pin, stejar, ulmi, care-s destul de rari în Bucureşti şi ca atare noi am cerut Primăriei Generale să nu emită aviz de defrişare, ţinând cont de terenul vecin, cel din Pridvorului 28-32, al celebrei doamne Marioara Micşunescu pentru care instanţa a decis foarte clar că terenul e spaţiu verde şi nu trebuie emis aviz de defrişare, hotărârea e definitivă", arată Dan Trifu.

Potrivit vicepreşedintelui Eco-Civica, în planşa aferentă PUZ Parcul Tineretului deţinută de APM Bucureşti, aceste terenuri figurează cu funcţiunea V1a parc, planşa PUZ fiind modificată ilegal în 22 decembrie 2005 de CGMB, fără a deţine niciun fel de aviz în acest sens. De altfel, autorităţile abilitate au început cercetarea penală a acestora fapte.

Urcuşului 8A

"Similar cu Pridvorului, se doreşte dezvoltarea a 3 blocuri, unul e la etajul 11, prin autorizări succesive. Documentaţia iniţială prevedea P + 2 + mezanin şi s-a ajuns la P +11 în Orăşelul Copiilor!!! Dosarul a intrat la rejudecare la Tribunalul Bucureşti, aşteptăm ca instanţa să îşi facă datoria şi, având în vedere speţa din Pridvorului 32, credem că instanţa va ţine cont, căci sunt speţe identice, terenul este spaţiu verde.

Secerei

Deşi Bucureştiul este cea mai poluată capitală a Europei şi oferă mult prea puţin spaţiu verde cetăţenilor săi, mai bine de 2 hectare din Parcul Tineretului ar urma să se transforme în parcare, în urma unei hotărâri votate de Consiliul Local Sector 4. Proiectul a fost adoptat cu 18 voturi ''pentru'' şi 6 ''împotrivă''. Singurii care s-au opus au fost consilierii USR.

Pentru zona respectivă există un alt proiect susţinut de Palatul Naţional al Copiilor- în vecinătatea căruia ar urma să apară parcarea -, de ONG-uri de mediu, de peisagişti şi, nu în ultimul rând, de cetăţenii din zonă, care-şi doresc să fie înconjuraţi de copaci şi verdeaţă, nu de betoane. Proiectul susţinut de cetăţeni viza amenajarea unei baze sportive pentru Palatul Naţional al Copiilor şi a unei mini grădini botanice, cu alei pietruite şi aspect natural.

Pe lângă faptul că cetăţenii vor fi privaţi de spaţiul verde, iar Palatul Naţional al Copiilor (tehnic proprietarul terenului, potrivit decretelor din anii '80) de gradina botanică şi baza sportivă pe care şi le dorea, Primăria Sector 4 a încercat să pună presiune pe oameni dând o ploaie de amenzi pentru parcări neregulamentare tuturor locuitorilor din zona Tineretului, astfel încât aceştia să zică “dar creaţi-ne domne parcare odată, că ne amendaţi, dar noi nu avem unde să punem maşinile”, declara recent consilierul USR Antonio Andrusceac.

Poziţia Primăriei Capitalei

Redăm răspunsul Primărie Capitalei:

"Referitor la solicitarea dvs. cu privire la emiterea unor avize de defrişare pentru două proiecte din Sectorul 4 al Capitalei, va comunicăm punctual următoarele informaţii:

1) Până la data prezentului răspuns, la Direcţia de Mediu din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, nu a fost înregistrată vreo solicitare de emitere aviz de defrişare pentru "o parcare pe strada Secerei, Parcul Tineretului";

2) În luna septembrie 2016, la Direcţia de Mediu din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, a fost înregistrată o solicitare de emitere aviz de defrişare pentru materialul dendrologic situat pe terenul din Str. Pridvorului nr.34 şi 34A, Sector 4, pentru construirea unui ansamblu rezidenţial de locuinţe colective. Până în prezent Direcţia de Mediu a efectuat inventarierea materialului dendrologic de pe teren şi a solicitat clarificarea unor documente emise de către alte instituţii publice care însoţesc solicitarea petentului. Menţionăm că petentul a solicitat o audienţă la Direcţia de Mediu pentru data de 24.08.2017.

Respingem cu tărie orice speculaţii legate de existenţa unor presiuni la nivelul Direcţiei de Mediu", transmite Primăria Capitalei.

Vom reveni şi cu poziţia referitoare la Urcuşului 8A.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne