Un nou medicament întârzie cu doi ani metastaza într-un tip de cancer de prostată

Darolutamide este indicat pacienţilor aflaţi în stadii avansate ale bolii, care au fost trataţi fără succes cu terapia hormonală.
Celule de cancer de prostată
Celule de cancer de prostată (screenshot Youtube)

Cancerul de prostată este o formă de cancer care se dezvoltă în prostată, o glandă aflată la intersecţia aparatului urinar cu cel genital la bărbaţi. Marea majoritate a cancerelor de prostată se dezvoltă lent, cu toate acestea, există cazuri în care cancerul de prostată se dezvoltă în mod agresiv. Celulele canceroase se pot extinde prin metastază la oase şi ganglioni limfatici.

Luni, 18 martie, Bayer Group a prezentat în Barcelona (Catalonia) un nou medicament numit Darolutamide (code names ODM-201BAY-1841788) care întârzie până la doi ani apariţia metastazelor în cancerul de prostată rezistent, adică unul care nu răspunde la terapia hormonală pentru a reduce nivelul de testosteron.

„Aceştia sunt pacienţi care nu au nici o posibilitate de vindecare radicală şi boala progresează“, a declarat pentru agenţia EFE şeful secţiei de Urologie de la Spitalul Clinic din Barcelona, Antonio Alcaraz, care a participat la o prezentare în Europa a noilor rezultate ale studiului “faza III Aramis” privind administrarea de Darolutamide.

Medicul a precizat că aceşti pacienţi suferă de un tip de metastaze care nu sunt vizibile la radiografie, deoarece „sunt încă puţin dezvoltate“, şi nu au ajuns la alte zone, cum ar fi ganglionii limfatici sau oase.

Studiul acestui medicament demonstrează că structura sa chimică inhibă creşterea celulelor cancerului de prostată şi, de asemenea, utilizarea sa nu condiţionează calitatea vieţii pacienţilor.

Medic şi profesor de urologie la Spitalul Universitar Charite, din Berlin, Kurt Miller a remarcat faptul că, odată cu administrarea noului medicament Darolutamide dispar multe dintre efectele secundare ale tratamentului, cum ar fi oboseala, ameţeli, tulburări cognitive sau fracturi.

Acest lucru se datorează faptului că medicamentul, care încă aşteaptă avizul autorităţilor din SUA şi al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), nu reuşeşte să treacă de bariera hematoencefalică, bariera fiziologică care există între sistemul sanguin şi sistemul nervos central (creier).

"Mesajul este clar: tratează pacientul cât mai repede posibil şi va trăi mai mult şi mai bine", a concluzionat Miller.

Medicul a adăugat că, atunci când va fi aprobat noul medicament, acesta va îmbunătăţi unele dintre reacţiile care apar la pacienţii cu acest tip de cancer, în special hipertensiune, diabet sau boli cardiovasculare, datorită „eficienţei ridicate“ şi "interacţiunea sa farmacologică scăzută".

Cancerul de prostată este cel mai frecvent tip de cancer în rândul bărbaţilor din Europa şi este a cincea cauză de deces la nivel mondial, potrivit “Europa Uomo”, o mişcare care reuneşte 24 de grupuri de pacienţi cu această afecţiune pe continent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură