Un oficial chinez suspectat de crime împotriva umanităţii vizitează Hong Kong

Poliţia din Hong Kong şi-a intensificat măsurile de securitate în timpul unei vizite a unuia dintre liderii Chinei. Unele grupuri au promis că vor presa Beijingul “să nu mai interfereze cu problemele Hong Kong-ului”.
Zhang Dejiang, preşedintele Comitetului Permanent al Adunării Naţionale Populare a Republicii Populare Chineze.
Zhang Dejiang, preşedintele Comitetului Permanent al Adunării Naţionale Populare a Republicii Populare Chineze. (Captură Foto)

Zhang Dejiang, preşedintele Comitetului Permanent al Adunării Naţionale Populare (CPANP) a Republicii Populare Chineze, a sosit marţi în Hong Kong pentru a participa la Summitul “Belt and Road”, care îşi propune să consolideze strategia comercială şi de dezvoltare a Chinei în Asia, Orientul Mijlociu şi Europa de Est.

Poliţia din Hong Kong a anunţat luni o creştere a securităţii în fosta colonie britanică pentru sosirea lui Zhang. Peste 6.000 de ofiţeri de poliţie au fost incluşi în această operaţiune, conform ziarului South China Morning Post

Ca preşedinte al CPANP, Zhang a fost parţial responsabil pentru decizia din 2014 de a limita numărul candidaţilor ce ar putea participa la alegerile din Hong Kong. În plus, candidaţii vor trebui mai întâi să primească aprobarea unui comitet de nominalizare format din 1.200 de persoane, care include susţinători ai Beijingului şi elite din sectorul afacerilor.

Mişcarea a declanşat proteste – cunoscute sub numele de Mişcarea Umbrelelor - care au cerut o autonomie mai mare a Hong Kong-ului şi reducerea influenţei Chinei în treburile interne ale oraşului.

În ciuda securităţii intensificate, poliţia din Hong Kong a aprobat luni patru evenimente publice, inclusiv o demonstraţie a Frontului Civil pentru Drepturile Omului (FCDO).

“Cerem ca guvernul central să nu mai interfereze cu chestiunile Hong Kong-ului”, a declarat FCDO, potrivit South China Morning Post.

Autorităţile din Hong Kong, totuşi, au avertizat în privinţa protestelor neautorizate şi a tulburărilor civile, susţinând că se aşteaptă ca evenimentele să se desfăşoare “într-o manieră sigură şi ordonată”.

“Poliţia respectă dreptul la adunări publice paşnice, întâlniri şi exprimarea punctelor de vedere. Politica forţei [poliţiei] este aceea de a facilita toate evenimentele publice paşnice, asumându-şi în acelaşi timp responsabilitatea pentru asigurarea siguranţei şi ordinii publice prin măsuri eficiente”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei.

Poliţia a mai cerut participanţilor la evenimentele publice să respecte aranjamentele asupra cărora s-a căzut de acord de către organizatori şi forţele de ordine.

Vizita de trei zile a lui Zhang este prima vizită efectuată de un oficial senior chinez după vizita fostului preşedinte Hu Jintao, în 2012.

Suspectat de genocid

Biografia lui Zhang Dejiang, potrivit organizaţiei World Organization to Investigate Persecution of Falun Gong (WOIPFG), arată că Zhang – care a fost secretar al Comitetului Provincial al Partidului Comunist Chinez din Zhejiang în perioada 1998-2002, secretar al Comitetului Provincial de Partid în Guangdong şi membru al Biroului Politic în perioada 2002-2007, printre altele – a fost implicat în persecuţia ce are loc în prezent în China împotriva Falun Gong.

Campania împotriva Falun Gong a fost lansată în 1999 de preşedintele chinez de la acea vreme, Jiang Zemin, şi a dus la întemniţarea a milioane de persoane în închisori sau lagăre de muncă forţată, precum şi la torturarea sau uciderea lor. În 2006, o anchetă Epoch Times a dezvăluit faptul că practicanţilor Falun Gong le sunt recoltate organele pe viu, care apoi sunt vândute la preţuri fabuloase clienţilor.

Potrivit unei declaraţii făcute de WOIPFG, de la începerea persecuţiei împotriva Falun Gong, Zhang Dejiang a aplicat viguros ordinele lui Jiang Zemin în provinciile Zhejiang şi Guangdong, în municipalitatea Chongqing, calomniind, defăimând şi suprimând practicanţii. Zhang este suspectat de genocid, tortură şi crime împotriva umanităţii.