Un om mănâncă cel mai iute ardei din lume şi ajunge în spital

Un bărbat în vârstă de 34 de ani, care a ingerat ardeiul iute Carolina Reaper, a suferit o vasoconstricţie cerebrală reversibilă.
Ardei iute
Ardei iute (Google.com)

Concursurile de consum de chili pot fi letale. Cu ceva timp în urmă, un participant la o astfel de competiţie a petrecut 23 de zile internat în spital şi a fost pe punctul de a-şi pierde viaţa după ce i-a fost diagnosticată o „ruptură esofagiană spontană”.

Recent, un alt caz periculos a avut loc în timpul unui concurs de degustare a ardeilor iuţi, foarte popular în Statele Unite ale Americii. Consecinţele pentru bărbatul în vârstă de 34 ani au fost neaşteptate, acesta fiind internat în spital cu dureri de gât şi de cap teribile. Cazul neobişnuit a fost relatat de medicii de la Bassett Medical Center din New York şi publicat în British Medical Journal Case Reports.

Dureri de cap severe

De îndată ce omul a gustat ardeiul iute Carolina Reaper a început să vomite violent. Imediat după aceea au apărut dureri severe de gât şi de cap. Durerea a devenit atât de violentă, încât tânărul a ajuns la spitalul de urgenţă, unde a fost supus unei serii de investigaţii şi teste pentru diverse afecţiuni neurologice. În urma unei scanări cu tomograful, medicii au descoperit că mai multe artere din creierul omului erau subţiate şi suferea de sindromul vasoconstricţiei cerebrale reversibile (RCVS). Sindromul se caracterizează prin îngustarea temporară a arterelor, adesea însoţită de dureri de cap severe.

Vasoconstricţia arterelor coronare

Nu întotdeauna această patologie are o cauză evidentă, dar poate să apară ca o reacţie la anumite droguri sau medicamente. Acesta este primul caz asociat cu consumul de ardei iute, explică autorii, care subliniază faptul că consumul de ardei iute a fost deja legat de o bruscă vasoconstricţie a arterelor coronare şi atacuri de cord. „Deoarece dezvoltarea simptomelor a avut loc imediat după expunerea la o substanţă vasoactivă cunoscută, este plauzibil ca pacientul nostru să fi avut un RCVS secundar datorat ardeiului Carolina Reaper”, scriu autorii. Simptomele omului au dispărut singure. O nouă scanare la tomograf efectuată la cinci săptămâni după prima vizită a arătat că arterele i-au revenit la normal.

Cazul precedent

În 2016 un britanic, Mark McNeil, la acea dată în vârstă de 36 ani, a fost internat în spital după ce a consumat aripioare de pui în sos făcut cu ardei iuţi Carolina Reaper. Acest caz a avut loc tot în timpul unei competiţii. Nu a suferit nicio leziune cerebrală permanentă, ci tot o vasoconstricţie cerebrală reversibilă.

De la zero la ...foc

Scala Scoville este un ''instrument'' pentru a măsura iuţeala unui ardei iute (sau a altor alimente picante). Aceste fructe din genul Capsicum conţin anumite substanţe numite capsaicinoide, dintre care cea mai întâlnită este capsaicina. Acest compus chimic (un alcaloid) stimulează receptorii de căldură VR1 (receptori vaniloizi 1), situaţi pe limbă, imprimând gustul iute, arzător al ardeiului.

Numărul de unităţi Scoville, care indică apartenenţa la scala SHU (Scoville Heat Units), arată cantitatea de capsaicină echivalent conţinută. Multe sosuri picante utilizate atât în America de Nord cât şi în America de Sud indică gradul de iuţeală în unităţi Scoville.

Scala Scoville este numită după inventatorul său, Wilbur Scoville, care a dezvoltat S.O.T. (Scoville Organoleptic Test) în anul 1912. Iniţial, acest test prevedea ca o soluţie de extract de ardei iute să fie diluată în apă şi zahăr până când "iuţeala" nu mai era perceptibilă la un set de evaluatori, în general, în număr de cinci. Gradul de diluţie, egal cu 16 milioane (valoare stabilită în mod arbitrar de Scoville) pentru capsaicina pură, a dat valoarea de iuţeală în unităţi Scoville.

Valorile de capsaicină variază de la 0 (pentru un ardei normal) la 16 milioane (valoarea arbitrară stabilită pentru capsaicina pură). Bazat pe această scară, cel mai iute chili din lume este în prezent Carolina Reaper, care are o medie de iuţeală de 1.569.300 de unităţi Scoville cu vârfuri de 2.200.000 de unităţi.

Urmează Trinidad Moruga Scorpion, care ajunge la 1.463.700 de SHU: este atât de puternic încât numai dacă praful lor poate trece prin mănuşile de latex ale celor care îl ating, poate cauza iritaţii neplăcute.

Urmează Naga Viper cu 1.382.000 SHU, Infinity Chilli (1.067.000 SHU) şi Naga Jolokia (1.041.000 SHU).

Scala Scoville este, de asemenea, utilizată pentru a măsura activitatea de capsaicină prezentă şi în alte produse: spre exemplu sprayul iritant folosit de poliţia americană ajunge la 5.000.000 de SHU.

Articol de referină: BMJ Case Reports: An unusual cause of thunderclap headache after eating the hottest pepper in the world – “The Carolina Reaper”