Un păianjen spaţial la pânda stelelor tinere


Nebuloasele "păianjenul şi musca"
Nebuloasele "păianjenul şi musca" (NASA/JPL-CALTECH/2MASS)

O nebuloasă cunoscută sub numele de "Spider" (Păianjenul) străluceşte verde fluorescent în această imagine în infraroşu a telescopului spaţial Spitzer de la NASA şi a Two Micron All Sky Survey (2MASS).

Păianjenul, cu numele oficial IC 417, se află aproape de un obiect mult mai mic numit NGC 1931, care nu se vede în imagine. Ele se numesc nebuloasele "The Spider şi Fly" (păianjenul şi musca). Nebuloasele sunt nori de gaz interstelar şi praf unde se formează stelele.

Situat la aproximativ 10.000 de ani lumină de Pământ, în constelaţia Auriga, păianjenul este în mod clar un sit de formare a stelelor. Se află pe partea exterioară a Căii Lactee, aproape exact în direcţia opusă de centrul galactic.

Un grup de elevi, profesori şi oameni de ştiinţă şi-au îndreptat atenţia spre această regiune, ca parte a programului Teacher Archive Research Program (NITARP), în 2015. S-a lucrat la identificarea de noi stele în această zonă.

Unele dintre cele mai mari clustere de stele tinere din păianjen sunt uşor de văzut în imagine. În partea dreaptă a centrului, pe fundalul negru al spaţiului, puteţi vedea un grup luminos de stele numit 'Stoc 8'. Lumina acestui grup taie norii de praf din apropiere. De-a lungul sinuoasei cozi, în centru şi la stânga, se văd grupuri punctiforme roşii care sunt, de asemenea, stele tinere.

În imagine, lungimilor de undă în infraroşu, invizibile cu ochiul liber, le-au fost atribuite culori vizibile. Lumina cu o lungime de undă de 1,2 microni, detectată de 2MASS, se vede în albastru. Lungimile de undă de 3,6 şi 4,5 microni detectate de Spitzer sunt prezentate în culorile verde, respectiv roşu.

Misiunea 2MASS a fost o colaborare între Institutul de Tehnologie din California, Universitatea din Massachusetts, Amherst şi Jet Propulsion Laboratory de la NASA.