Un popular blogger şi practicant Falun Gong este arestat în China

O femeie ţine un portret al unui chinez torturat până la moarte pentru că practica Falun Gong în China, în timpul unui miting din Washington  la 17 iulie 2014
O femeie ţine un portret al unui chinez torturat până la moarte pentru că practica Falun Gong în China, în timpul unui miting din Washington la 17 iulie 2014 (Edward Dai / Epoch Times)

După o serie de postări sensibile din punct de vedere politic pe reţelele sociale chineze, un blogger chinez din sudul Chinei – care este şi aderent Falun Gong – a fost răpit de autorităţile comuniste, conform unor rapoarte publicate în mass media în limba chineză din afara Chinei.

Cunoscut după username-ul său pe Sina Weibo, “Huaxia Zhengdao” sau “China pe o Cale Dreaptă”, bloggerul de 29 de ani a devenit din ce în ce mai urmărit pe Internet datorită comentariilor sale asupra situaţiei politice actuale din China şi asupra persecuţiei împotriva Falun Gong.

Bloggerul a dispărut din reţea în data de 3 februarie 2015, conform unui raport publicat de postul de televiziune New Tang Dynasty Television.

Falun Gong este o mişcare spirituală care propune reîntoarcerea la valorile morale tradiţionale, pe care Partidul Comunist Chinez (PCC) a încercat s-o elimine începând cu 1999. “Huaxia Zhengdao” a postat informaţii despre diverse abuzuri desfăşurate de autorităţile chineze împotriva practicanţilor Falun Gong – abuzuri precum întemniţare arestări arbitrare, tortură sau recoltarea de organe de la deţinuţi aflaţi încă în viaţă.

Contul bloggerului, care este activ de la jumătatea anului trecut, a fost blocat şi şters în mod frecvent. După fiecare ştergere a contului, “Huaxia Zhengdao” ieşea din nou la suprafaţă cu un nou cont şi noi informaţii.

În 7 februarie, Minghui.org, un website din SUA care detaliază persecuţia împotriva Falun Gong, a publicat un articol care susţinea că bloggerul se numeşte Zheng Jingxian, este aderent la mişcarea Falun Gong şi locuieşte în provincia Guangdong. Raportul a confirmat faptul că Zheng a fost răpit de Biroul Securităţii Publice în 3 februarie.

Zheng a postat ultimul său mesaj în ziua arestării sale. “Văzând comentariile tuturor, pot să spun că aţi înţeles. Mă simt uşurat”.

De atunci Zheng nu a mai putut fi contactat, conform raportului publicat de Minghui.

Exemplu clar al încălcării drepturilor omului

Falun Gong a devenit foarte popular la începutul anilor 1990, înainte să fie persecutat de fostul lider al PCC Jiang Zemin, care credea că învăţăturile morale tradiţionale ale Falun Gong – bazate pe principiile adevăr, compasiune şi toleranţă – reprezintă o ameninţare pentru ideologia ateistă a regimului comunist. De-a lungul a aproape 16 ani de persecuţie brutală, practicanţii din interiorul şi din afara Chinei au depus numeroase eforturi pentru a informa comunitatea internaţională în legătură cu această persecuţie şi victimele sale.

Comentatorul politic Tang Jingyuan a declarat pentru NTD că “răpirea lui Huaxia Zhengdao este un exemplu clar al reprimării libertăţii de exprimare pe Internet de către Partidul Comunist şi reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului”.

Deseori, organizaţiile securităţii de stat din cadrul PCC monitorizează şi atacă prin mijloace ilegale şi murdare diverse celebrităţi, numeroşi dizidenţi sau avocaţi pentru drepturile omului şi practicanţi Falun Gong care vorbesc direct pe Internet şi expun crimele care sunt comise în China. Însăşi persecuţia împotriva Falun Gong nu este legală din punctul de vedere al Constituţiei chineze, care garantează libertăţile de exprimare şi credinţă.

Internauţii care au urmărit postările lui “Huaxia Zhengdao” şi-au manifestat îngrijorarea în legătură cu dispariţia acestuia şi au făcut apel ca publicul să acorde atenţie asupra situaţiei sale.

“L-am urmărit de mult timp. Ce crimă a comis? Crima de a vorbi liber? Sau crima de a avea conştiinţă?”, se întreba utilizatorul de Internet “Liuxu 2009”.

Conform unor surse interne, este foarte probabil ca bloggerul Zheng Jingxian să fie întemniţat în centrul de detenţie Nanzhou, localizat în districtul Zhuhai din Guangzhou, a raportat New Tang Dynasty Television.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe