Un sondaj Gallup arată că locuitorii din opt foste republici sovietice consideră căderea URSS dăunătoare ţării lor

Cupolele aurite ale catedralelor Kremlinului întâmpină turiştii din Moscova.
Cupolele aurite ale catedralelor Kremlinului întâmpină turiştii din Moscova. (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

Conform rezultatelor provenite în urma sondajului de opinie al companiei americane Gallup, locuitorii a 8 foste state din blocul sovietic, printre care şi Republica Moldova, sunt de părere că prăbuşirea URSS a dăunat ţării lor şi numai trei dintre statele unionale o consideră un lucru bun.

Sondajul a indicat faptul că adulţii educaţi cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 de ani – dintre care o parte nu erau născuţi la momentul prăbuşirii – sunt de trei ori mai probabil să afirme că destrămarea URSS a adus beneficii ţării lor contrar cu bătrânii de 65 de ani sau mai în vârstă. Singura excepţie a fost Georgia unde populaţia de toate vârstele a fost de părere că declinul URSS a însemnat un lucru bun pentru ţara lor.

Este mai probabil ca bătrânii să susţină faptul că prăbuşirea Uniunii Sovietice a fost un lucru rău, deoarece asigurarea medicală gratuită şi pensia ce le era garantată a dispărut odată cu Uniunea.

Sondajul Gallup a mai arătat că în Republica Moldova, 42% dintre participanţi sunt de părere că dispariţia URSS a produs efecte negative în timp ce 26% dintre ai susţin că au existat beneficii.

Gallup a abordat sondajul şi din punctul de vedere al libertăţii de expresie asupra viziunilor politice avute de locuitori.

Rezidenţii care au spus că ”majoritatea oamenilor” din ţara lor se tem să-şi exprime liber viziunea politică sunt mai probabil să spună că prăbuşirea le-a dăunat - contrar celor care afirmă că ”nimeni ” nu se teme să-şi exprime viziunea politică.

Ţările unde majoritatea oamenilor au spus că prăbuşirea URSS a fost dăunătoare sunt Armenia, Kîrghistan, Ucraina, Rusia, Tajikistan, Moldova şi Belarus. În Georgia populaţia a avut păreri împărţite în timp ce populaţia din Azerbaijan, Kazakstan şi Turkmenistan oamenii sunt de părere că dispariţia URSS a avut efecte benefice.

Cei mai mare procent al persoanelor care au considerat evenimentul dăunător a fost de 61% în Armenia în timp ce în Turkmenistan numai 8% au văzut dispariţia Uniunii Sovietice un lucru rău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe