Un tânăr de 17 ani creează o inimă artificială după ce prietena sa suferă un infarct

Prototipul inovator creat de un tânăr se adaptează în funcţie de efortul pacienţilor, prin detectarea temperaturii corporale.
Jonathan Lévesque
Jonathan Lévesque (captură video Ici.radio-canada)

La vârsta de 17 ani, canadianul Jonathan Lévesque a creat un prototip inovator al unei inimi artificiale capabil să se adapteze la efortul pacientului. După infarctul suferit de o prietenă de familie cu două săptămâni înainte de nuntă, tânărul cercetător a început să lucreze la un proiect de îmbunătăţire a stării de sănătate a persoanelor cu probleme cardiace grave.

După ce a realizat prototipul respectiv în laboratoarele liceului în care studiază, tânărul a câştigat medalia de aur la Canada-Wide Science Fair (CWSF) şi o bursă de studiu la universitate.

Actualele inimi mecanice au o viteză standard de pompare, însă prototipul creat de tânărul cercetător îşi propune să pompeze sângele în funcţie de efortul pacientului, datorită senzorilor utilizaţi pentru măsurarea temperaturii corpului.

De fapt, atunci când energia este irosită, temperatura corpului creşte şi inima trebuie să bată mai repede pentru a compensa. Inima dezvoltată de Jonathan Lévesque este făcută din material biocompatibil şi, prin urmare, nu necesită utilizarea de medicamente anti-respingere.

Mai multe informaţii: À 17 ans, il invente un cœur artificiel

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură