"Unde se duce avuţia creată în România?" Avem cei mai scumpi kilometri de autostradă din lume!

Ne amăgim degeaba! Dacă înmulţim salariul minim cu 10, nu creştem cu nimic productivitatea, doar vom creşte şomajul, munca la negru şi sărăcia, a atras atenţia deputatul Claudiu Năsui, de la USR.
(The Epoch Times)

Deşi economia României a avut o creştere solidă, situaţia din ultimii trei ani ne arată, de fapt, o imagine tristă, a tras un semnal de alarmă, pe pagina sa de Facebook, deputatul USR Claudiu Năsui.

"Avem salarii mici în România pentru că consumăm în loc să investim. Vedem o creştere care în ultimii ani s-a concentrat masiv pe consum şi nu pe investiţi, ceea ce economiştii numesc formare brută de capital fix", a remarcat parlamentarul.

În graficul de mai jos putem observa unde s-a dus creşterea economică în ultimii 6 ani şi în primul trimestru din 2017.

Unde se duce avuţia creată în România?
Unde se duce avuţia creată în România? (Claudiu Năsui)

De ce trebuie să ne pese de investiţii?

"Pentru că sunt singura sursă de creştere sustenabilă a salariilor şi a bogăţiei dintr-o societate. Nivelul salariilor depinde covârşitor de capitalul acumulat per salariat. Motivul pentru care un român într-o fabrică din România este plătit cu 400 EUR/lună pentru exact aceeaşi muncă pentru care în Germania ar fi plătit cu 1.500 EUR/lună este că Germania are mult mai mult capital acumulat decât România. Investiţiile fac munca mai productivă. Ne amăgim degeaba crezând că dacă tot creştem salariul minim din pix, vom creşte şi salariile. Productivitatea nu se poate creşte din pix. Dacă înmulţim salariul minim cu 10, nu creştem cu nimic productivitatea, doar vom creşte şomajul, munca la negru şi sărăcia. Dacă vrem, însă, să creştem productivitatea şi salariile, trebuie să acumulăm mai mult capital", a explicat Claudiu Năsui.

În opinia deputatului USR, situaţia României este chiar mai sumbră dacă luăm în calcul şi faptul că o parte din investiţiile din ţara noastră au fost investiţii publice.

"Iar, istoric, acestea au fost multe şi proaste. Avem cei mai scumpi kilometri de autostradă din lume care măcar de s-ar vedea în autostrăzi, dar, de fapt se văd în teancuri de hârtii prin sertare. Se văd în studii de fezabilitate, studii de prefezabilitate, proiecte tehnice şi alte studii prin care, de fapt, s-au sifonat miliarde de la bugetul de stat. Nu mai zicem de investiţii publice total inutile, cum au fost autostrăzile care chiar dacă au fost construite s-au surpat şi au fost închise, sau de toate investiţiile aiuristice de tip terenuri de fotbal în pantă", a subliniat Claudiu Năsui.

Potrivit parlamentarului, dacă vrem în mod real să creştem salariile pentru întreaga economie, şi să nu mai plece tinerii în alte ţări, trebuie să încurajăm investiţiile aici în România.

"Iar soluţia pentru asta este să înlăturăm obstacolele din calea antreprenoriatului şi, implicit, a investiţiilor pe care acesta le presupune. Iar asta nu doar pentru antreprenoriatul autohton, ci şi pentru cel străin. Trebuie să reducem reglementările şi birocraţia pe care acestea o generează pentru a face mediul de afaceri cel puţin la fel de prietenos ca în alte state europene", a punctat Claudiu Năsui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie