Unele legume sunt mai sănătoase atunci când sunt gătite

Pentru a ne lua aportul de minerale trebuie să includem în regimul nostru alimentar legume şi fructe
Pentru a ne lua aportul de minerale trebuie să includem în regimul nostru alimentar legume şi fructe (Viktor Fischer / Photos.com)

A consuma legume sub orice formă este o idee bună. Indiferent dacă sunt crude sau fierte, acestea reprezintă o sursă bogată de vitamine, minerale, fibre şi mulţi compuşi benefici sănătăţii.

Dar uneori, gătirea lor transformă alimentele bogate în nutrienţi în superalimente. Există cazuri în care căldura activează antioxidanţii, făcându-i mai accesibili omului, sau descompune pereţii celulelor, astfel încât nutrienţii să fie mai uşor digeraţi şi absorbiţi.

Pentru a exploata întregul potenţial al legumelor şi a obţine cât mai multe substanţe nutritive sănătoase, vă prezentăm câteva legume care aduc mai multe beneficii atunci când sunt gătite:

Spanacul: Spanacul furnizează mult mai mult fier, magneziu şi calciu atunci când este gătit. Acidul oxalic blochează nutrienţii neputând fi absorbiţi, dar la temperaturi ridicate aceştia se pot descompune.

Ciupercile: Cantitatea nutrienţilor, cum ar fi potasiu, niacina, zinc şi magneziu se dublează în timpul gătitului.

Morcovii: Carotenoizii din morcovi reprezintă un puternic antioxidant, iar cercetările sugerează că nivelul creşte cu 14 la sută atunci când sunt fierţi sau aburiţi până devin fragezi. Pe de altă parte, prăjirea morcovilor într-o tigaie duce la reducerea disponibilităţii carotenoizilor.

Sparanghelul: Studii multiple au arătat că valoarea nutriţională a sparanghelului îşi creşte atunci când este gătit. Un alt studiu a arătat faptul că gătitul sparanghelului poate dubla nivelul acidului fenolic, ceea ce poate duce la scădea riscului unor boli cronice grave.

Roşiile gătite pot creşte substanţial disponibilitatea licopenului, un antioxidant asociat cu îmbunătăţirea stării de sănătate a inimii, risc mai scăzut pentru afecţiuni cardiace şi alte boli cronice.

Broccoli şi conopida: Broccolii şi conopida crude pot provoca tot felul de probleme digestive, cum ar fi dureri abdominale, gaze şi balonare. Gătirea acestor legume nu numai că le face să fie mai uşor suportate de stomac, dar activează şi enzime cu rol în prevenirea unor afecţiuni.

Deşi metodele de gătit variază, gătitul la vapori a fost identificat ca o modalitate excelentă de a adăuga şi menţine valoarea nutritivă. Prăjirea, în schimb, tinde să inhibe valoarea lor nutritivă. Timpul de gătit are, de asemenea, un rol important, timpul de gătit mai scurt fiind asociat cu o valoare nutritivă mai bună.

Articolul de referinţă publicat în Bel Marra Health.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură