UNESCO ignoră pretenţiile evreilor asupra Muntelui Templului

UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură) a respins pretenţiile Israelului pentru Muntele Templului şi Zidul Plângerii.
Moscheea al-Aqsa din Ierusalimul de Est.
Moscheea al-Aqsa din Ierusalimul de Est. (Wikipedia.org)

Comitetul executiv al UNESCO s-a întâlnit vineri în Paris pentru a adopta o rezoluţie, dar a ignorat legăturile evreilor cu locaţiile respective din Ierusalim, aşa cum a raportat Jerusalim Post. Rezoluţia a făcut referire doar la Moscheea al-Aqsa şi Al-Haram Al-Sharif (Muntele Templului). De asemenea, rezoluţia s-a referit la Zidul Plângerii cu numele de Al-Buraq Plaza.

Anul trecut, UNESCO a refuzat să reclasifice Zidul ca un loc musulman. Acum, însă, pare să îşi schimbe poziţia.

Rezoluţia susţine ca Israaelul să restaureze Muntele Templului la modul în care era înainte de septembrie 2000, când a izbucnit Cea de-a doua Intifada. UNESCO doreşte, de asemenea, ca Israelul să nu interzică musulmanilor accesul la moschee şi a criticat planurile Israelului de a construi un loc de rugăciune pentru Asociaţia Femeile Zidului.

SUA, împreună cu alte şase naţiuni, inclusiv Estonia, Germania, Olanda, Marea Britanie sau Lituania s-au opus rezoluţiei.

Rezoluţia a acuzat de asemenea Israelul pentru plantarea de “morminte evreieşti false” în cimitirele musulmane localizate în jurul Moscheei al-Aqsa, care se află sub autoritatea deplină a Waqf-ului Islamic, o organizaţie bine cunoscută pentru controlul şi gestionarea edificiilor islamice.