Ungaria devine din ce în ce mai mult o dictatură

Poliţia din Ungaria a bătut şi reţinut jurnalişti străini care acopereau criza refugiaţilor. Conform lui Kim Lane Scheppele, un critic influent al premierului ungar Viktor Orban, Ungaria devine un stat poliţienesc.
Poliţia ungară folosind gaze lacrimogene împotriva refugiaţilor în Horgos, graniţa cu Serbia. 16 septembrie 2015
Poliţia ungară folosind gaze lacrimogene împotriva refugiaţilor în Horgos, graniţa cu Serbia. 16 septembrie 2015 (Christopher Furlong/Getty Images)

Luca Muzi, un cameraman de la Associated Press, filma refugiaţii care treceau graniţa în Ungaria. Când poliţia i-a interceptat în apropiere de graniţa sârbă, Muza a filmat cum un ofiţer ungar a dat drumul câinelui său pentru a culca la pământ un bărbat sirian, conform Deutsche Welle.

O poliţistă l-a văzut pe Muzi filmând şi i-a ordonat să oprească camera. Deşi Muzi s-a identificat ca jurnalist, a fost reţinut şi ulterior a fost dus într-o locaţie întunecată lângă un centru pentru primirea refugiaţilor. Acolo poliţiştii i-au cerut să şteargă filmarea. Cameramanul a declarat că s-a simţit ameninţat de câinii poliţiştilor.

Guvernul ungar a contestat aceste acuzaţii. Conform CPJ (Committee to Protect Journalists), cel puţin şapte jurnalişti internaţionali au fost bătuţi sau reţinuţi în timp ce acopereau criza refugiaţilor în Ungaria. Poliţia a negat în mod categoric aceste acuzaţii.

Marţi, CPJ a publicat un raport privind libertatea presei în Uniunea Europeană, în care a criticat Bruxelles-ul pentru că nu trage la răspundere guvernul premierului ungar Viktor Orban pentru restricţionarea drepturilor mass mediei.

Luna trecută, Parlamentul ungar a autorizat armata să folosească gloanţe de cauciuc, dispozitive pirotehnice (grenade de tip flashbang), arme cu plasă şi gaze lacrimogene împotriva refugiaţilor.

Oficialii ţării au declarat că utilizarea acestor arme neletale va ajuta armata ungară să facă faţă crizei refugiaţilor, conform Euronews.

Mai mult, Budapesta a construit un gard de sârmă puternic fortificat de-a lungul graniţei sale cu Serbia, pentru a opri zecile de mii de imigranţi care încearcă să ajungă în alte naţiuni UE.

Amnesty Internaţional a susţinut într-o declaraţie că „Ungaria încalcă drepturile refugiaţilor prin blocarea accesului lor la o procedură corectă pentru acordarea de azil pe teritoriul său”. Grupul a mai insistat că Ungaria trebuie să anuleze noile legi care transformă într-o infracţiune intrarea ilegală a refugiaţilor şi imigranţilor pe teritoriul său.

De altfel, Ungaria a propus un sistem global pentru acceptarea imigranţilor, susţinând că Europa nu ar trebui să suporte întreaga povară a fluxului de imigranţi care ajung în regiune din Orientul Mijlociu, conform Deutsche Welle.

Diverse naţiuni UE au criticat Ungaria pentru că s-a opus cotelor obligatorii de distribuire a imigranţilor în cadrul blocului european.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe