Ungaria introduce pachetul de legi “Stop Soros” pentru a respinge imigraţia ilegală

Premierul ungar Viktor Orban.
Premierul ungar Viktor Orban. (Getty Images)

Parlamentarii ungari au anunţat un pachet de legi care vizează stoparea “prin toate mijloacele” a fluxului de imigranţi ilegali, inclusiv a celor care sunt sprijiniţi de ONG-uri finanţate din afara Ungariei, precum diversele organizaţii care au legătură cu miliardarul George Soros.

Pachetul de legi, prezentat miercuri în timpul unei reuniuni, a fost numit “Stop Soros” de către purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, făcând referire la finanţatorul miliardar americano-ungar în vârstă de 87 de ani, care este implicat într-o dispută de lungă durată cu premierul ungar Viktor Orban.

Mass media ungară a prezentat trei elemente de bază ale noului pachet de legi ce au fost menţionate de ministrul ungar de Interne Sandor Pinter:

  1. ONG-urile care participă sau sprijină imigraţia ilegală vor fi obligate să furnizeze guvernului date despre activităţile lor;
  2. ONG-urile afectate care primesc bani din străinătate trebuie să plătească o taxă de 25%, care va fi colectată de Administraţia Naţională pentru Taxe şi Vamă;
  3. Cetăţenii străini şi activiştii ungari care susţin imigraţia ilegală în masă ar putea fi supuşi unui ordin de restricţie, care prevede ca aceştia să nu se apropie de graniţă la o distanţă mai mică de 8 km, excepţie făcând diplomaţii şi reprezentanţii ONU.

Respectarea acestor reglementări, a precizat Pinter, va fi monitorizată de biroul Procuraturii şi, în cazul încălcării lor, acesta va informa instanţa şi va propune aplicarea unor sancţiuni pe care le va decide instanţa.

Pachetul “Stop Soros” a fost anunţat după o anchetă desfăşurată în octombrie 2017 asupra reţelei “Societăţilor Deschise” a lui George Soros. În această anchetă, Orban a cerut serviciilor de informaţii să documenteze ceea ce el a descris a fi o reţea condusă de imperiul miliardarului şi care îi vizează ţara, potrivit Bloomberg. În plus, premierul ungar a trimis prin email tuturor celor 8 milioane de alegători ungari un chestionar referitor la Soros.

Cu trei decenii în urmă, Soros a plătit ca un tânăr - Viktor Orbán - să studieze în Marea Britanie. Şi încă din 2010, Soros a donat guvernului lui Orbán 1 milion de dolari pentru a ajuta acţiunile de curăţare a urmărilor infamului dezastru "roşu".

Dar relaţiile cândva călduroase dintre cei doi bărbaţi s-au deteriorat semnificativ în ultimii peste 7 ani, în condiţiile în care Orban a s-a distanţat tot mai mult de dreapta. În 2014, liderul partidului ungar Fidesz a declarat că va încerca să modeleze guvernul ungar după democraţiile “neliberale”, dând ca exemplu guvernul preşedintelui rus Vladimir Putin.

În ultima perioadă, Orban l-a acuzat pe magnatul “graniţelor deschise” că încearcă să submineze valorile şi identităţile europene prin promovarea şi asistarea activă la o invazie de refugiaţi şi solicitanţi de azil din ţări majoritar musulmane.

În 2015, Soros a declarat că Uniunea Europeană “trebuie să accepte cel puţin un milion de solicitanţi de azil anual în viitorul apropiat. Şi, pentru a realiza acest lucru, trebuie să împartă în mod corect povara”.

În decembrie 2017, finanţatorul american a fost acuzat de Orban că plănuieşte să interfereze cu alegerile ungare din aprilie 2018 prin distribuirea de propagandă pro-imigraţie prin intermediul ONG-urilor asociate cu Soros.

Ungaria nu este singurul stat UE care doreşte să îşi păstreze graniţele, limba şi cultura. Polonia s-a alăturat poziţiei anti-imigraţie a Budapestei, atrăgând critici şi ameninţări din partea Uniunii Europene. La o conferinţă de presă desfăşurată la începutul acestei luni în capitala ungară, Orban şi omologul său polonez Mateusz Morawiecki au declarat reporterilor că “politica UE privind imigraţia… a eşuat”. Cei doi au adăugat: “Este clar că poporul european nu doreşte imigraţie, iar câţiva lideri europeni forţează în continuare politica eşuată privind imigraţia”.