Universitate australiană de top, ţinta unor hackeri chinezi [rapoarte media]

(Getty Images)

Cea mai importantă universitate din Australia a susţinut vineri că a petrecut câteva luni respingând un hacking la sistemele de calculatoare, iar mass media a raportat că acţiunea a avut legătură cu hackeri chinezi.

Acuzaţiile repetate de hacking şi spionaj pe Internet au contribuit la recenta răcire a relaţiilor sino-australiene, la fel cum au deteriorat de mult timp şi relaţiile dintre China şi Statele Unite, potrivit Reuters.

Reţelele de calculatoare ale Universităţii Naţionale Australiene (UNA) din Canberra, unde se află câteva departamente de cercetare în domeniul apărării, au fost atacate “în urmă cu câteva luni” de către hackeri pe care autorităţile i-au depistat ca provenind din China, au susţinut website-urile postului de televiziune Channel 9 şi al Fairfax Media, citând “multiple” surse nenumite în domeniul securităţii şi informaţiilor.

UNA a menţionat într-o declaraţie că nu crede că în timpul celei mai recente “ameninţări” ar fi fost furate informaţii ale personalului, studenţilor sau ale departamentelor de cercetare. Declaraţia mai susţine că a fost nevoie de câteva luni pentru a aduce pericolul sub control.

Guvernul australian a precizat că se cunoaşte faptul că “state-naţiuni şi grupuri criminale” vizează universităţi pentru a fura proprietate intelectuală, fără a numi China sau fără a identifica sursa atacului recent.

De asemenea, guvernul a declarat că lucrează îndeaproape cu UNA în legătură cu atacul, potrivit unei purtătoare de cuvânt.

China a negat constant şi cu tărie implicarea în atacuri cibernetice, iar ambasada chineză din Australia şi Ministerul de Externe din Beijing nu au răspuns imediat la o solicitare făcută de Reuters.

Ştirile privind atacarea Universităţii Naţionale Australiene au fost publicate pe fondul amplificării tensiunilor legate de noi legi australiene care urmăresc să înlăture interferenţa străină. Premierul australian Malcolm Turnbull a afirmat că au fost adoptate noi măsuri pentru a linişti temerile legate de influenţa Chinei în politica şi universităţile din Australia.

Agenţia australiană pentru securitate cibernetică a învinuit anterior un serviciu străin de informaţii, fără a-l identifica, pentru un atac cibernetic în 2015 asupra biroului naţional de meteorologie.

“Nu avem informaţii despre acest incident specific, însă organizaţiile care desfăşoară cercetări cu aplicaţii în apărare sunt în mod regulat ţinte ale unor atacuri cibernetice avansate”, a afirmat Tim Wellsmore de la firma de securitate cibernetică FireEye Inc.

“Am observat în ultimii ani atacatori sponsorizaţi de statul chinez care au vizat instituţii de cercetare din Australia şi am observat alte grupuri susţinute de stat atacând aceste instituţii în Asia”, a adăugat Wellsmore.

În ultimii ani, mass media a atribuit hackerilor susţinuţi de China atât atacul asupra biroului australian de meteorologie, cât şi furtul unor planuri ale biroului australian de spionaj, în condiţiile în care un val tot mai mare de atacuri cibernetice iau în vizor companii şi structuri militare din Australia, care este un aliat apropiat al SUA.

În 2017, guvernul din Canberra a recunoscut că un hacker a furat 30 de gigabytes de date nesecretizate privind programul militar australian Joint Strike Fighter, precum şi privind alte echipamente militare.