Universităţi din România suspendă cursurile de teama unei potenţiale răspândiri a coronavirusului Wuhan

Universitatea      de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu”
Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” (stiridecluj.ro)

Ministerul Educaţiei a anunţat, luni, pe site-ul său oficial că, în contextul epidemiologic actual, două universităţi din România au decis să suspende cursurile pentru o perioadă de aproximativ 14 zile, în timp ce altele două au cerut ca studenţii care s-au aflat recent în zone cu risc de infecţie cu coronavirus să rămână acasă, în carantină, timp de două săptămâni.

Astfel, potrivit comunicatului publicat de Ministerul Educaţiei, universităţile care au decis să ia astfel de măsuri de teama unei potenţiale răspândiri a temutului coronavirus sunt următoarele:

  • Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad a decis suspendarea cursurilor în perioada 24 februarie - 08 martie.
  • Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” din Timişoara a luat decizia ca toţi studenţii şi cadrele didactice, care au fost în ultimele 14 zile în zone cu risc de infecţie cu coronavirus (Covid-19), să intre pentru o perioadă de 14 zile în carantină la domiciliu. Activităţile didactice la programele de studii cu predare în limba engleză şi franceză se suspendă timp de 14 zile, respectiv până la luarea unei decizii ulterioare.
  • Universitatea “Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu a decis suspendarea cursurilor până la sfârşitul săptămânii.
  • Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca a anunţat că, începând din data de 24 februarie 2020, persoanele revenite în ţară de mai puţin de 14 zile după o călătorie în nordul Italiei, cu precădere în regiunile Lombardia, Veneto şi Emilia Romagna, trebuie să rămână acasă pentru autoizolare până la 14 zile şi să evite orice contact cu alte persoane.

De asemenea, Ministerul Educaţiei a transmis că universităţile au obligaţia să monitorizeze starea de sănătate a studenţilor lor prin intermediul cabinetelor medicale şi că, în situaţia în care sunt depistaţi studenţi care manifestă unele probleme medicale, instituţiile de învăţământ au obligaţia să informeze Direcţia pentru Sănătate Publică.

“Menţionăm că, în baza autonomiei universitare, decizia privind suspendarea procesului educaţional şi modalitatea de recuperare a activităţilor didactice aparţin conducerii universităţii, cu aprobarea Senatului Universitar şi a Consiliului de Administraţie, urmând a informa Ministerul Educaţiei şi Cercetării cu privire la decizia luată”, mai reiese din comunicatul publicat de Ministerul Educaţiei.

În plus, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a trimis o adresă către Inspectoratele Şcolare Judeţene/ Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti prin care a solicitat să se transmită unităţilor de învăţământ următoarele măsuri:

  • Limitarea/suspendarea/anularea tuturor activităţilor care implică deplasări în străinătate. În condiţiile unor eventuale aprobări emise pentru deplasări în străinătate, inspectoratul şcolar are obligaţia de a informa Direcţia judeţeană de sănătate publică, anterior revenirii în ţară, cu privire la destinaţie, durata deplasării şi numele persoanei/persoanelor. Persoanele care au efectuat deplasări în străinătate vor prezenta, la revenirea în unităţile de învăţământ, certificat medical/adeverinţă medicală care să ateste că sunt clinic sănătoase.
  • Limitarea la maximum/suspendarea organizării oricăror manifestări colective şcolare sau extraşcolare (simpozioane, conferinţe, excursii, vizite de studiu la nivel local sau naţional).

Nu în ultimul rând, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a recomandat ca activităţile planificate în cadrul Săptămânii “Şcoala altfel” să se desfăşoare în sediul/incinta unităţilor de învăţământ, evitând în acest mod riscul apariţiei unor cazuri de îmbolnăviri.