UPDATE:Nou protest anti-guvernamental la Chişinău: Luaţi aminte! Nu suntem o turmă prostită ci un popor demn

Moldovenii sunt aşteptaţi duminică, 11 iunie, la ora 12:00, în faţa Parlamentului, pentru a manifesta paşnic împotriva guvernării care, pentru a se menţine în continuare la putere, a decis să modifice sistemul electoral în favoarea sa, în ciuda îngrijorărilor Comisiei de la Veneţia.
Protest la Chişinău împotriva modificării sistemului electoral 11.06.2017
Protest la Chişinău împotriva modificării sistemului electoral 11.06.2017 (The Epoch Times Romania)

UPDATE: În faţa Parlamentului de la Chişinău au venit mii de oameni din toată ţara pentru a-şi exprima dezacordul cu modificarea sistemului electoral. După ce mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au ţinut discursuri prin care s-au declarat a fi împotriva iniţiativei legislative promovate de Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi Partidul Socialiştilor (PSRM), manifestaţii au votat o declaraţie care urmează a fi transmisă partenerilor externi, ambasadelor acreditate în Republica Moldova, Consiliului Europei, şi reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia.

Rezoluţia întitulată: „Ne opunem cu fermitate modificării sistemului electoral din RM” ar conţine argumentele societăţii civile şi protestatarilor, dar şi solicitarea retragerii proiectului de lege privind trecerea la sistemul de vot mixt.

Pe parcursul întrunirii cetăţenii au scandat: ”Nu schimbăm sistemul vă schimbăm pe voi!”, „Vom izbuti!”, „Jos Plahotniuc!”, „Jos Dodon!”, „Jos Guvernul!”, „Unire moldoveni!”, „Până la victorie!” şi ”La puşcărie”. Totodată, în faţa Legislativului a fost auzit sunetul pretinselor cătuşe, activistul civic Dumitru Alaiba îndemnând protestatarii cu ajutorul cheilor din buzunare să imite acest sunet pentru a le aminti autorităţilor de la Chişinău să nu încalce legea intenţionat şi să asculte voinţa poporului.

”Astăzi încă o data am demonstrat că ne pasă şi nu suntem o turmă prostită, ci un popor demn şi care vrea să trăiscă într-un stat liber şi democratic. În pofida presiunilor zilnice, suspendării transportului public, organizării unui şir de evenimente în paralel şi trimiterii forţate a funcţionarilor la acele evenimente, oamenii au venit la protestul contra schimbării sistemului electoral. Luaţi aminte, deputaţi ce susţin schimbarea sistemului electoral prin fraudă, nu vă jucaţi cu focul, aşteptaţi Opinia Comisiei de la Veneţia şi opriţi-vă. Începeţi măcar în ultimul an de mandat să lucraţi în interes public!”, scrie reprezentanta Centrului de Resurse Juridice, Nadejda Hriptievschi pe pagina sa de Facebook, după finalizarea protestului.

Notabil este faptul că alături de protestatari au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Diasporei. De la tribuna improvizată un moldovean stabilit cu traiul în SUA i-a încurajat pe moldovenii de pretitindeni să lupte împotriva ilegalităţilor, în consecinţă mai mulţi cetăţeni se vor întoarce în Moldova şi vor contribui activ la dezvoltarea ei.

Protestul de duminică a fost susţinut de mai multe partide politice: Partidul Platforma DA, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Partidul Nostru şi PLDM. De data aceasta, reprezentanţii formaţiunilor politice s-au adresat participanţilor la întrunire de pe podium, dar organizatorii au ţinut să precizeze că nu sprijină nici un partid.

*****

Cetăţenii Republicii Moldova sunt îndemnaţi, din nou, de societatea civilă, să iasă la o nouă acţiune de protest, în scuarul Parlamentului, împotriva încercărilor celor de la guvernare de a modifica sistemul electoral, prin trecere la cel mixt de vot. Protestul va începe la ora 12:00 şi continuă şirul de manifestări anti-guvernare organizate de societatea civilă după ce, la şedinţa din 5 mai a Parlamentului, majoritatea parlamentară controlată de Partidul Democrat, împreună cu socialiştii şi Grupul Popular European au votat două proiecte de legi privind schimbarea sistemului electoral.

„Revenim pe 11 iunie, la ora 12:00 pentru a le mai cere o dată să renunţe la ideile lor de a distruge democraţia din ţara noastră. Suntem oameni buni ce vor manifesta paşnic şi vor cere, pentru că au dreptul să ceară. Am solicitat retragerea iniţiativei de schimbare a sistemului electoral. Autorităţile au operat cu propagandă, intimidări şi manipulări. Noi am operat cu argumente şi date concrete. Corupţia în politică este capul problemelor din această ţară, iar prin schimbarea sistemului electoral, ea doar se va agrava. Iniţiativa dată are un singur scop, să-i menţină la putere pe cei ce s-au compromis”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a evenimentului.

Mai mult decât atât, organizatorii acţiunii de protest consideră că pentru a supravieţui, autorităţile sunt gata să plătească un preţ mare pe implementarea acestei reforme. „Totuşi, ei nu vor plăti orice preţ. Noi venim ca să le mărim preţul pe care vor trebui să îl plătească. Dacă ne facem treaba bine, preţul va deveni prea mare şi ei vor renunţa, aşa cum au renunţat nu o dată”, se mai arată în mesajul societăţii civile.

Amintim că un astfel de protest a avut loc şi pe 14 mai, când câteva mii de moldoveni, susţinători ai diferitor partide politice, cu diferite viziuni, au venit să ceară deputaţilor să retragă cele două proiecte de lege, al democraţilor şi al socialiştilor, privind modificarea sistemului electoral, prin trecere la votul uninominal şi mixt, comasate ulterior în unul singur. La 16 mai urmau să fie discutate modalităţile de acordare a asistenţei financiare în valoare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova de către reprezentanţii Parlamentului European, Comisiei Europene şi Consiliului European, dar dezbaterile au fost amânate pentru cel puţin o lună, ca reacţie la evenimentele din ţară şi apelul mai multor grupuri politice care şi-au exprimat temerile în legătură cu evoluţiile politice de la Chişinău.

Menţionăm că experţii Comisiei de la Veneţia au dat aviz negativ sistemului mixt de vot pentru Republica Moldova încă în anul 2014, iar unii experţi consideră că în prezent nu poate fi altfel, întrucât lucrurile în R. Moldova în ultima perioadă doar s-au agravat, iar partenerii externi văd acest lucru, mai ales după ce mai multe partide de opoziţie au efectuat câteva vizite la Bruxelles în ultima perioadă, unde au descris în detaliu cum stau, de fapt, lucrurile în Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe