UPDATE. Obama reduce sentinţa lui Chelsea Manning. Assange ar putea ajunge în SUA pentru a înfrunta acuzaţiile împotriva sa

Pe picior de plecare, Obama a redus sentinţa lui Bradley “Chelsea” Manning pentru că a furnizat site-ului WikiLeaks sute de mii de documente secrete, inclusiv privind operaţiunile militare americane în Irak. Fondatorul WikiLeaks a anunţat în 2016 că se va preda autorităţilor din SUA dacă Manning va fi graţiat.
Barack Obama, 27 august 2015
Barack Obama, 27 august 2015 (Joe Raedle/Getty Images)

Avocatul lui Julian Assange a declarat că reducerea sentinţei pentru Chelsea Manning de către Obama nu îndeplineşte condiţiile pe care le-a cerut liderul Wikileaks atunci când a promis că va accepta să fie extrădat în SUA dacă Manning va fi graţiată.

**********

Preşedintele american Barack Obama a redus marţi sentinţa cu închisoarea a lui Chelsea Manning, fost analist în spionajul militar american, care a divulgat în 2010 materiale secrete website-ului WikiLeaks. La momentul repsectiv incidentul a marcat cea mai mare scurgere de informaţii din istoria SUA.

Un oficial al Casei Albe a precizat că nu există nicio legătură între reducerea pedepsei lui Manning şi noile temeri ale administraţiei americane cu privire la acţiunile WikiLeaks în timpul alegerilor prezidenţiale din 2016, sau cu promisiunea fondatorului website-ului, Julian Assange, de a accepta extrădarea dacă Manning va fi eliberat.

Manning s-a aflat în centrul atenţiei unei dezbateri mondiale asupra secretomaniei administraţiei SUA după ce a furnizat website-ului WikiLeaks peste 700.000 de documente, materiale video, cablograme diplomatice şi date de teren – o scurgere de informaţii pentru care a fost condamnat(ă) la 35 de ani de închisoare.

Obama, într-unul dintre ultimele sale acte ca preşedinte al SUA, a redus sentinţa acesteia la şapte ani, înfuriindu-i pe unii republicani.

Manning lucra ca analist de informaţii în Bagdad, în 2010 când a furnizat website-ului WikiLeaks o cantitate enormă de cablograme diplomatice şi date de pe teren care au inclus imagini video în care un elicopter de luptă american Apache a deschis focul asupra unor presupuşi rebeli în Irak, ucigând 12 persoane, inclusiv doi membri ai agenţiei de ştiri Reuters.

Manning, cunoscută anterior sub numele de Bradley Manning, s-a născut bărbat dar a dezvăluit după condamnarea pentru spionaj, că se identifică drept femeie. Casa Albă a declarat că sentinţa ei va expira în 17 mai 2017.

Oficialul a declarat că decizia lui Obama s-a bazat pe faptul că sentinţa lui Manning a fost mai mare decât sentinţele acordate altor persoane care au comis infracţiuni similare. Obama, care va fi înlocuit vineri de Donald Trump, este aşteptat să susţină miercuri ultima sa conferinţă de presă, în cadrul căreia va comenta despre decizia sa cu privire la Manning.

La rândul său, WikiLeaks a publicat numeroase emailuri în săptămânile de dinaintea alegerilor prezidenţiale americane din 8 noiembrie, iar comunitatea de informaţii din SUA a concluzionat că agenţiile ruse de spionaj au hăckuit Comitetul Naţional Democrat şi conturile de email ale unor democraţi importanţi, ca parte a unei campanii organizate de Kremlin pentru a influenţa rezultatul alegerilor.

Anul trecut, fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a promis că în cazul în care Bradley – cunoscut acum drept Chelsea – Manning este graţiat va fi de acord să fie extrădat în SUA pentru a fi judecat.

După cum a susţinut anterior TheBlaze, sentinţa lui Manning a fost schimbată de Obama şi se pare că acum Assange va trebui să se ţină de cuvânt. Contul WikiLeaks a postat pe Twitter o declaraţie din partea avocatului lui Assange, la câteva ore după ce Manning a fost graţiat.

Assange este refugiat în ambasada ecuadoriană din Londra, fiind căutat de SUA după ce a publicat informaţiile divulgate de Manning. Assange a avut un rol esenţial în publicarea pe website-ul său a unei mari părţi din informaţiile dezvăluite în timpul campaniei prezidenţiale americane din 2016, care includeau multe e-mailuri private schimbate între oficiali ai Partidului Democrat.

Se pare că WikiLeaks îşi adună armele pentru o bătălie în justiţie de lungă durată, în condiţiile în care au anunţat pe Twitter faptul că a fost creat un fond de apărare pentru Assange, în cazul în care acesta va ajunge în SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe