UPDATE. Un elev de liceu din Craiova suspectat de propagandă jihadistă, ridicat de DIICOT

Un elev în vârstă de 17 ani, din Craiova, suspectat de propagandă jihadistă, a fost ridicat, marţi, de procurorii DIICOT şi dus la audieri.
Descinderi cu mascaţi
Descinderi cu mascaţi (Epoch Times România)

Tânărul, elev la un liceu din Craiova, promova în mod sistematic, în mediul virtual, prin intermediul platformelor online, mesaje de susţinere a organizaţiilor teroriste, filme în care erau prezentate decapitări ale unor persoane capturate de membri ai grupării ISIS, dar şi materiale video cu mesaje de ameninţare şi folosire a unor mijloace de natură să pună în pericol viaţa şi integritatea persoanelor, au dezvăluit surse judiciare apropiate anchetei pentru Mediafax.

În baza acestor informaţii, anchetatorii l-au ridicat pe tânăr şi l-au dus la audieri, iar de la locuinţa sa au fost ridicate documente, materiale de propagandă jihadistă şi sisteme informatice.

Acţiunea este desfăşurată de anchetatorii DIICOT, cu ajutorul SRI şi cu suportul de specialitate al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din Poliţia Română.

"Aveam cunoştinţă de activitatea de autoradicalizare a lui şi am furnizat toate informaţiilor pe care le-am avut autorităţilor competente, respectiv DIICOT, care a preluat cazul. În acest moment, fiind ancheta în desfăşurare trebuie să ne abţinem de la orice comentariu, noi, SRI, dar o să dăm un comunicat oficial la un moment dat", a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea.

Întrebat de jurnalişti cum comentează cazul, preşedintele Klaus Iohannis a replicat: "Educaţia este soluţia. Acolo unde oamenii sunt educaţi, extremismul apare rar".

Cum s-a convertit tânărul la islamism

Pe blogul Gazda Islamică, citat de Mediafax, tânărul povesteşte cum a devenit musulman: "Am avut un prieten pe nume Omar Hamadi (...) care stăpânea bine limba română. (...) Mi-a spus despre evenimentele care au avut loc în Siria şi pentru că am trăi într-o ţară europeană nu am auzit despre aceste evenimente vreodată şi, când am aflat ce s-a întâmplat cu el, m-am dus să fac unele cercetări pe această temă".

Bâiatul spune că a urmărit pe internet evenimentele din Siria şi că într-o primă înregistrare a putut vedea armata lui Bashar al-Assad, care l-a şocat.

"După cinci luni de cercetare, am aflat ce s-a întâmplat în Siria şi că nu reprezintă Islamul şi apoi am încercat să găseasc musulmanii din Craiova/România şi îi mulţumesc lui Allah că am găsit-o pe sora (Damian Maya)", afirmă tânărul, adăugând că i-a povestit acesteia despre informaţiile obţinute şi i-a spus că vrea să ştie mai multe despre Islam, pentru a deveni musulman.

"A fost de acord să mă înveţe cum să devin musulman şi după trei luni de predare a Islamului am devenit un alt om, un musulman.(...)", scrie tânărul, care povesteşte că i-a spus mamei sale despre cât de frumos este să fii musulman şi au avut o discuţie îndelungată pe această temă.

De asemenea, tânărul spune că a avut de ales între relaţia cu tatăl său şi islamism şi a ales "viaţa cu Allah". "Am ales viaţa mea cu Allah. (Tatăl meu - n.r) mi-a spus o mulţime de cuvinte dure, că nu sunt fiul său şi că el nu a avut niciun fiu. Acum, eu locuiesc cu bunicul meu şi bunica mea".

Tânărul povesteşte şi despre planurile sale de viitor: "La 18 ani, după finalizarea studiilor, voi lua bacalaureatul şi permisul de conducere şi apoi vreau să merg la Universitatea Islamică din Medina (cu voia lui Allah), în scopul de a salva Coranul Sfânt şi cărţile Hadith şi Islamul, în scopul de a cunoaşte povestea completă şi a devenit un predicator islamic".

Bunicul băiatului susţine că acesta a început să se ducă frecvent la o biserică musulmană.

"Am aflat de doi ani, de atunci ştiu povestea, că s-a dus la biserica asta. Se ducea acolo, eu de unde să ştiu ce făcea... se închina. Am aflat că o ţine într-una aşa, că face 18 ani şi că pleacă la Israel. De azi dimineaţă, de la şase sunt terminat. Strâng actele, cărţile (procurorii - n.r.).

Ne zicea că îi place şi tot neamul a încercat să îl convingă să renunţe, dar nu voia. Ştiam că se duce de doi ani la o biserică şi ziceam că decât vagabont prin curte, mai bine se duce la o biserică, dar habar nu aveam ce biserică. Abia am aflat că e musulmană", a declarat bunicul tânărului.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj susţin că tânărul nu avea un comportament suspect în timpul orelor de curs.

"Este o anchetă în derulare a organelor de cercetare şi nu vă pot spune decât că în timpul orelor de curs nu a avut activităţi de acest gen (n.r. - propagandă jihadistă)", a declarat, marţi, Lavinia Craioveanu, inspector şcolar general al ISJ Dolj.

Băiatul provine dintr-o familie destrămată, mama sa fiind angajată la Regia Autonomă de Transport Craiova, iar tatăl său fiind liberat recent din penitenciar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne