Urma scapă turma: Sebastian Ghiţă cere suspendarea lui Hrebenciuc şi Şova din partid

Sebastian Ghiţă
Sebastian Ghiţă (foto:reporter virtual)

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă, un apropiat al premierului Ponta şi cel care controlează România TV, solicită suspendarea lui Hrebenciuc şi Şova din PSD şi punerea acestora la dispoziţia justiţiei.

“În conformitate cu decizia de la Orăştie enunţată de preşedintele Ponta, cer suspendarea domnilor Şova şi Hrebenciuc din PSD. Victor Ponta vrea să apere legea şi corectitudinea. Aceşti oameni au greşit în partid. (...) Domnul Ponta a spus că cine va face jocuri în PSD va fi exclus. Justiţia trebuie să arate adevărul despre retrocedări. Şi despre Macovei. Şi despre regimul Băsescu” , a declarat Sebastian Ghiţă, adăugând că "PSD nu acceptă astfel de situaţii."

Sebastian Ghiţă, titular şi el al unui dosar penal - Tracia Asesoft - în care a fost acuzat de complicitate la înşelăciune şi fals în declaraţii într-o afacere cu produse petroliere care ar fi prejudiciat statul cu 20 de miliarde de lei vechi, a mai adăugat că "este sigur că Victor Ponta şi Liviu Dragnea (cercetat penal în dosarul pentru fraudarea referendumului din 2012 n.r.), Gabriel Oprea şi Daniel Constantin pot să arate românilor că sunt drepţi şi corecţi."

"Nimeni nu este mai presus de lege. Hrebenciuc i-a atras şi pe alţi senatori într-o situaţie rea şi gravă, riscând să compromită poziţia PSD”, a mai spus Sebastian Ghiţă, citat de postul B1 TV.

Totodată, deputatul PSD a mai opinat că procurorii ar trebui întrebaţi de ce apar astfel de anchete în campanie.

Decizia de la Orăştie la care face referire Sebastian Ghiţă este decizia prin care, oficial, liderii PSD, cu alte cuvinte baronii locali, i-au solicitat premierului Victor Ponta să intre în cursa pentru preşedinţia României.

Amintim că deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, a căruia suspendare o cere Sebastian Ghiţă, este cercetat penal în trei dosare, ultimele două vizând implicarea deputatului în retrocedarea ilegală a unei uriaşe suprafeţe de păduri, 43.000 ha, şi respectiv într-un complot cu Dan Şova, fost ministru al Transporturilor şi considerat un apropiat al lui Ponta, pentru iniţierea unei legi privind amnistierea şi graţierea faptelor comise de anumite categorii de persoane, precum liderii de partid.

Practic, cei doi ar fi dorit abrogarea articolului 13 din Legea 78/2000, care prevede că "fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani."

În schimbul ajutorului lui Şova, Viorel Hrebenciuc urma să tragă sfori pentru ca acesta să fie numit preşedinte al PSD, dacă Ponta ar fi câştigat alegerile prezidenţiale. În combinaţia pentru iniţierea unei astfel de legi, de care ar fi beneficiat direct atât Hrebenciuc cât şi alţi fruntaşi PSD certaţi cu legea, urma sa fie implicat şi ministrul Justiţiei. Hrebenciuc mai este acuzat, tot în dosarul pe care-l împarte cu Şova, că a făcut trafic de influenţă pentru a afla informaţii despre dosarele în care este implicat.

În dosarul retrocedărilor de păduri este implicat şi socrul lui Victor Ponta, Ilie Sârbu, acuzat că, împreună cu Hrebenciuc, a făcut presiuni asupra directorului Romsilva, pentru ca acesta să nu intervină în justiţie contra intereselor grupului infracţional interesat de intrarea în posesia pădurilor. Reamintim că, potrivit unei stenograme din rechizitoriul DNA, Hrebenciuc i s-a lăudat unui complice că se va folosi de Sârbu pentru "a îl călca pe cap pe directorul Romsilva."

Mai merită menţionat că Ilie Sârbu a fost transportat la DNA Braşov, potrivit jurnalistei Sorina Matei, cu o limuzină aparţinând lui Sebastian Ghiţă, mai exact cu o maşină înregistrată pe compania Asesoft, firmă fondată de Ghiţă şi crescută prin contracte deosebit de bănoase cu statul.

Mai reamintim că, potrivit presei, premierul Ponta este cercetat şi el de DNA în două dosare care vizează Complexele Energetice Rovinari şi Turceni şi modul de încheiere a unor contracte, dosare pentru care, de altfel, fostul ministru al Transporturilor Dan Şova, fost asociat cu Ponta, în calitate de avocat, a dat şi el declaraţii la DNA.

Potrivit luju.ro, pe 13 august 2014, procurorii DNA l-au chemat la sediul central din Bucureşti pe Dan Şova, prieten din studenţie cu Victor Ponta, pentru a-l informa că a fost începută urmărirea penală pe numele său, fiind suspectat că prin contractele de asistenţă juridică încheiate în 2008 cu Complexele Rovinari şi Turceni ar fi fost creat un prejudiciu de 71 milioane lei Statului Român, reaminteşte luju.ro. Valoarea contractelor lui Şova cu Rovinari şi Turceni ar fi crescut spectaculos prin semnarea unor acte adiţionale, după ce Ponta a devenit partener senior al casei de avocatură Şova, pe 30 august 2007.