Urmele unui teropod din Cretacic, descoperite în Coreea de Sud, ascund o comoară nebănuită

Amprente dinozaur
Amprente dinozaur (Photographs by K-S Kim and layout created in Canvas X)

În Coreea de Sud, între 120 şi 112 milioane de ani în urmă, un dinozaur de dimensiuni mici alerga prin noroi, în ploaie. Amprentele lăsate în urmă, păstrate pe suprafaţa unei pietre şi transformate în fosile, ascund o mare comoară: conţin resturile de piele ale animalului, care mergea pe două picioare.

Echipa profesorului Kyung-Soo Kim de la Chinju National University (Coreea de Sud), comentând studiul publicat în Scientific Reports, l-a numit "o descoperire fără precedent, deoarece este vorba despre prima detectare a unei amprente de dinozaur cu resturi de piele care acoperă întreaga amprentă a urmei de paşi".

Amprentele fosile ale dinozaurilor nu sunt rare, dar numai 1% dintre cele studiate până acum conţineau urme ale ţesuturilor reptilelor mari. Acesta este primul caz descoperit în care pielea acoperă întreaga zonă a amprentei. Conservarea a fost posibilă datorită condiţiilor favorabile de mediu şi sedimentologice, decisive pentru menţinerea amprentelor (de minisauripus, cel mai mic în clasificarea paleontologilor) pe o placă de gresie care conţine patru, plus o a cincea găsită ceva mai departe, dar care este atribuită aceluiaşi animal, aparţinând familiei de teropode, care a trăit în Cretacicul timpuriu.

(Photographs by K-S Kim and layout created in Canvas X)

Primele analize efectuate după descoperirea din apropierea oraşului Jinju au permis să se observe asemănări între ţesutul dinozaurilor şi cel al unor păsări care populau China în acea perioadă, dar forma este diferită. Formă care, la o scară mai mică, aminteşte de cea a brontozaurului. Se estimează că animalul avea o lungime de 28 de centimetri şi că, în acel moment surprins în piatră, alerga cu o viteză de 2,5 metri pe secundă.

Dar aspectul cel mai relevant - şi probabil elementul anatomic care a facilitat definirea amprentelor din noroi - este pielea prezentă între degete, care ar fi permis dinozaurului să "alunece" pe terenul umed, mărindu-i agilitatea.

Articol ştiinţific de referinţă: Exquisitely-preserved, high-definition skin traces in diminutive theropod tracks from the Cretaceous of Korea