USR acuză: PSD-ALDE preferă să umble la Pilonul II, când ar putea umbla la "pensiile speciale"

PSD-ALDE preferă să afecteze 7 milioane de contributori de la Pilonul II, decât să reducă din pensiile speciale a 175.000 de persoane, expune deputatul USR Matei Dobrovie unul dintre "paradoxurile" actualei guvernări.
Matei Dobrovie (USR)
Matei Dobrovie (USR) (Epoch Times România)

PSD-ALDE preferă să umble la Pilonul II, când ar putea umbla la „pensiile speciale”, acuză deputatul USR Matei Dobrovie, indignat de faptul că cele două partide aflate la putere preferă să "distrugă un fond de pensii care aduce beneficii în economia românească şi viitoare beneficii contributorilor la vârsta de pensionare" dar să lase neatinse privilegiile speciale ale unor categorii favorizate de “soartă”.

"Fondurile de pensii private obligatorii au active în valoare de aproximativ 41,7 miliarde lei, iar contribuţiile transferate la Pilonul II au ajuns la un nivel 6,75 miliarde lei.

Din total active, 7,2 miliarde lei (1,5 miliarde euro) reprezintă câştigul net obţinut în urma investirii banilor. Fondurile de pensii din România au avut un randament de 8%, unul dintre cele mai bune din Europa.

Bănci, firme producătoare de autoturisme, companii de electricitate, companii de gaze, operatori de telecomunicaţii, firme din sectorul pharma, furnizori de servicii medicale şi chiar şi autorităţi publice locale sau centrale, sunt printre cei care beneficiază de investiţiile fondurilor de pensii private. Banii se investesc, fie în acţiuni, fie în obligaţiuni sau titluri de stat emise de autorităţi.

La polul opus, pensiile speciale grevează bugetul asigurărilor sociale din greu, fără să aducă beneficii economiei, ci doar unor categorii “speciale” - procurori, judecători, grefieri, personal civil navigant din aviaţia civilă, auditori publici externi ai Curţii de Conturi, personal diplomatic şi consular, parlamentari etc.", arată Dobrovie, printr-o postare pe Facebook, paradoxul.

Deputatul mai reaminteşte că nivelul contribuţiilor la Pilonul II de pensii ajunge undeva în jur de 6,75 mld lei/an iar bugetul total pentru pensiile speciale a fost de 6,6 miliarde lei în 2017 şi va creşte de la an la an. Câţi oameni primesc însă pensii speciale? În jur de 175.000 de persoane primesc pensii speciale iar dintre aceştia, 8.000 sunt civili.

Pe scrut, "PSD-ALDE preferă să afecteze 7 milioane de contributori de la Pilonul II, decât să reducă din pensiile speciale a 175.000 de persoane!", arată Dobrovie.

Deputatul mai reaminteşte că proiectul de lege al USR, din februarie 2018, care propunea eliminarea pensiilor speciale pentru anumite categorii, a primit raport negativ de la Comisia de muncă din Senat, PSD şi ALDE votând împotrivă. Propunerea legislativă viza desfiinţarea pensiilor speciale, cu două excepţii: pensiile militare şi pensiile - magistraţilor (care ar fi trebuit plafonate).

"Asta-i gândirea actualei majorităţi: îndestulăm un grup de privilegiaţi pe spatele celor care muncesc din greu pentru un salariu mai mic de zeci de ori faţă de cea mai mare pensie specială!", concluzionează deputatul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne