USR: Audierea lui Carmen Dan a fost un simulacru. PSD ascunde adevărul despre violenţele din Piaţa Victoriei

Audierea ministrului de Interne, Carmen Dan, în Comisia de Apărare a fost un simulacru. PSD se teme ca românii să afle adevărul despre represiunea din 10 august, în care au fost răniţi sute de cetăţeni paşnici, acuză USR în urma şedinţei din Parlament.
Carmen Daniela Dan
Carmen Daniela Dan (Epoch Times România)

Ministrul de Interne, Carmen Dan, s-a prezentat la comisie cu un raport clasificat la care membrii comisiei, implicit parlamentarii USR, nu au avut acces şi nici nu au primit răspunsuri clarificatoare din partea demnitarului, a atras atenţia marţi, în cadrul unui comunicat de presă, partidul Uniunea Salvaţi România.

"Ni s-a fluturat un raport în faţă al cărui conţinut nu-l cunoaştem pentru că documentul a stat doar la ministrul Dan. Dincolo de transparenţa pe care trebuia să le-o arate românilor, doamna ministru ne-a arătat că este deconectată de la instituţiile statului, şi că este incapabilă să gestioneze corect resursele care asigură ordine publică şi siguranţă naţională. Carmen Dan a declarat astăzi că în ziua protestului s-a prezentat la Minister, undeva pe la ora prânzului, pentru că a văzut la televizor... Este inadmisibil să fii atât rupt de realitate când ai în subordine diverse direcţii, instituţii care se ocupă direct de tot ce înseamnă prevenţie şi gestionare a ordinii publice din ţară", a declarat deputatul USR Bogdan Rodeanu, vice-preşedinte al Comisiei pentru apărare.

USR contestă decizia ministrului de Interne, "dictată de PSD", de a clasifica "în mod abuziv" raportul privind evenimentele din 10 august şi anunţă că o va contesta în instanţă.

Partidul condus de Dan Barna susţine că răspunsurile pe care le aşteaptă românii despre represiunea din Piaţa Victoriei sunt ascunse pentru că "aşa vor politrucii PSD crescuţi în şcoala secretului". Tot un abuz este şi secretizarea audierii ministrului şi decizia de a scoate presa din sală.

"Este regretabil că nu s-a dat voie presei să asiste la cea de-a doua parte a audierii. Nu consider că au fost elemente de confidenţialitate sau clasificare. Mai ales că ministrul nu a răspuns la întrebările esenţiale pentru a stabili adevărul. Carmen Dan nu a putut explica de ce s-au folosit gaze lacrimogene şi de ce nu s-au făcut paşii necesari pentru a evita consecinţele amestecului de forţe de ordine, protestatari paşnici şi violenţi. Ori de ce nu s-a constituit un centru naţional de intervenţie a acestui protest, dacă există documente oficiale care consemnează ce s-a discutat chiar şi în cadru informal, în cadrul acestei întâlniri. Reacţia ministrului a fost disproporţionată", a transmis deputatul USR Nicolae Daniel Popescu, membru în Comisia pentru apărare.

Potrivit USR, la 11 zile de la evenimentele nefericite din Piaţa Victoriei, Carmen Dan refuză să-şi asume politic consecinţele "Jandarmeriadei" care a lăsat îi urmă peste 400 de victime. Mai mult, Carmen Dan este la a treia apariţie televizată şi continuă să susţină ideea că cei prezenţi la miting se fac vinovaţi prin simplul fapt că au fost acolo.

"Doamna ministru a explicat că de fapt cei care au participat se fac vinovaţi, pentru că erau la un miting neautorizat, iar prin faptul că au rămas în Piaţa Victoriei şi-au asumat urmările. Aşadar, victimele au fost vinovate pentru că au fost acolo şi au fost lovite cu atâta cruzime. Evaluările pe care le-au făcut nu ni le-au pus la dispoziţie şi nici acum nu ştim câţi au fost evaluaţi ca periculoşi. S-a invocat că motivul agresiunii jandarmilor ar fi fost pentru că protestatarii urmau să atace clădirea Guvernului şi că aveau informaţii despre prezenţa celor din galeriile de fotbal. Dar nu am văzut şi nici nu ne-a prezentat acţiuni din care să reiasă acţiuni de izolare a acestora, mai ales că erau prezenţi femei, copii, bătrâni. A aruncat vina pe cei prezenţi. A transmis că victimă e Jandarmeria. Că jandarmeria a acţionat punctual, legal, peste tot au fost comunicaţii", a precizat deputatul USR Dumitru Lupescu, membru în Comisia pentru apărare.

USR îşi exprimă încrederea că românii vor afla adevărul, iar cele 300 de plângeri penale depuse împotriva jandarmilor la Parchetul Militar vor face lumină în aceste cazuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne