USR îi convoacă pe miniştrii Economiei şi Energiei: "Preţul unui dezastru în sistemul energetic va fi plătit de toţi românii!"

Foamea de bani şi disperarea de a mitui populaţia cu creşteri salariale şi pensii nesustenabile a făcut ca actualul Guvern să treacă la decapitalizarea celor mai importante companii de stat din domeniul energiei, acuză USR.
(Captură Foto)

USR îi invită pe miniştrii Economiei şi Energiei la audieri în Parlament, după ce mai multor companii de importanţă strategică din domeniul energetic li s-a cerut să vireze rapid, la bugetul de stat, dividende.

Ori, în opinia USR, decapitalizarea companiilor din energie va atrage după sine un dezastru de proporţiii iar "politicile populiste ale actualei majorităţi guvernamentale vor duce la un dezastru inevitabil în domeniul energiei."

"Foamea de bani şi disperarea de a mitui populaţia cu creşteri salariale şi de pensii nesustenabile a făcut ca actualul Guvern să treacă la decapitalizarea celor mai importante companii de stat din domeniul energiei. Rezultatul, previzibil şi inevitabil, va fi că orice investiţie în retehnologizare şi dezvoltarea acestor companii va fi stopată, iar în final românii vor fi expuşi unor pericole care ţin de securitatea alimentării cu energie", arată USR în comunicatul de presă remis Epoch Times.

În consecinţă, deputatul USR Cristina Prună îi invită la Comisia de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor pe miniştrii Economiei şi Energiei, împreună cu directorii principalelor companii din sectorul energetic pentru a explica în ce fel vor reuşi să asigure securitatea energetică a României după ce Guvernul le-a lăsat fără resurse financiare.

”În goană disperată după fonduri, PSD a început să colecteze la un nivel alarmant dividendele companiilor din sistemul energetic. Fără această resursă financiară, respectivele companii nu vor mai fi în stare să îşi implementeze programele de investiţii necesare asigurării alimentării cu energie. Putem anticipa un posibil black-out dezastruos pentru economie şi pentru securitatea populaţiei atât timp cât aceste companii vitale pentru sistemul energetic sunt împiedicate să reinvestească profitul obţinut în proiecte noi sau pentru întreţinerea reţelelor”, afirmă Cristina Prună, membru în Comisia de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor.

Miniştrii invitaţi la audieri, împreună cu directorii companiilor energetice, vor trebui să explice cum se vor descurca Transgaz şi Transelectrica în anul care urmează fără resursele necesare întreţinerii infrastructurii de transport şi alimentare cu gaz şi energie electrică, mai anunţă USR, reamintind că într-o situaţie la fel de critică se află şi restul companiilor din sectorul energetic.

”Hidroelectrica este decapitalizată înaintea procesului de listare, ceea ce o va pune într-o situaţie fragilă în raport cu viitorii investitori, Nuclearelectrica are nevoie de continuarea investiţiilor în noi grupuri la Cernavodă, Romgaz trebuie să îşi dezvolte noi capacităţi de producţie dacă România doreşte să valorifice noile zăcăminte descoperite. Însă, niciunul dintre aceste obiective strategice nu va putea fi realizat din cauza politicilor actualului Guvern”, susţine Cristina Prună.

"Uniunea Salvaţi România consideră că PSD şi ALDE se comportă iresponsabil, iar preţul final al unui dezastru în sistemul energetic va fi plătit cât de curând de către toţi românii ca urmare a politicilor populiste promovate în ultimele nouă luni de către coaliţia de guvernare", mai transmite USR.

Reamintim că Guvernul a cerut unor companii de stat profitabile precum Hidroelectrica, Transelectrica, Romgaz, Conpet, Transgaz, Nuclearelectrica să aprobe rapid virarea unor bani către bugetul de stat, sub formă de dividende.

Solicitările Guvernului au fost făcute la scurt timp după ce fostul şef al Fiscului Gelu Ştefan Diaconu anunţa, pe Facebook, că ministrul Finanţelor, Ionuţ Misa, "sună personal la şefii companiilor de stat să facă rost de câteva sute de milioane de lei".

"Pentru informarea corectă a dvs., aflaţi că, de la înălţimea funcţiei sale, ministrul Mişa, personal, a sunat în disperare de cauză la şefii companiilor naţionale pentru "a face rost" de câteva sute de milioane de lei din restul de lichidităţi anemice rămase la dispoziţia acestora, după ce anterior li se "confiscaseră" deja rezervele. După ce au pus în pericol dezvoltarea ţării prin strangularea investiţiilor publice, fragilizează viitorul companiilor emblematice ale statului român: Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica...", scria, în urmă cu câteva zile, Gelu Ştefan Diaconu, pe contul său de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne