USR, în luptă cu "Revoluţia Fiscală." Propuneri legislative în folosul societăţii civile

Pentru a contrabalansa efectul Revoluţiei Fiscale ce va lovi puternic în finanţarea ONG-urilor, USR a iniţiat două proiecte legislative menite să vină în sprijinul sectorului non-guvernamental.
Adrian-Claudiu Prisnel
Adrian-Claudiu Prisnel (USR)

Deputaţii USR Adrian Prisnel şi Cristian Ghinea au depus, luni, două proiecte de legi care urmăresc sprijinirea finanţării sectorului non-profit de către cetăţeni prin majorarea şi extinderea instrumentului fiscal de redirecţionare a unei cote din impozit, către ONG-uri.

USR precizează că cele două propuneri legislative vin ca urmare a "modificărilor aberante" aduse Codului Fiscal de guvernul lui Liviu Dragnea, care afectează finanţarea sectorului ONG de către cetăţeni, şi în contextul în care PSD a declanşat o acţiune de suprimare a vocilor critice din societatea civilă, prin legea Pleşoianu privind asociaţiile şi fundaţiile.

Unul dintre proiectele de modificare a Codului Fiscal majorează cota care poate fi redirecţionată de către cetăţeni pentru susţinerea entităţilor nonprofit, unităţilor de cult şi pentru acordarea de burse private de la 2% la 3,5% din impozitul pe venit. Majorarea ar urma să compenseze integral pierderea pe care o produce sectorului non-profit scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10%.

Al doilea proiect de lege extinde instrumentul de redirecţionare la veniturile obţinute din investiţii. Astfel, proiectul propune posibilitatea ca persoanele care obţin venituri din investiţii să poată redirecţiona până la 2% din impozitele datorate statului pentru susţinerea entităţilor nonprofit, unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private. Aceste venituri provin din dividende, dobânzi, transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, transferul aurului financiar, lichidarea unei persoane juridice, se arată într-un comunicat de presă al USR.

„PSD vrea să suprime orice urmă de contestare a abuzurilor şi minciunilor sale. Astăzi ţinta PSD este societatea civilă care critică atacul PSD împotriva justiţiei şi proasta guvernare. Vedem cum printr-o lege iniţiată de killerul de serviciu al lui Liviu Dragnea, Liviu Pleşoianu, PSD urmăreşte ca în sectorul ONG să rămână doar organizaţiile care sunt animalele de companie ale puterii. Dacă legea va fi adoptată, ONG-urilor le va fi interzis să critice puterea, ca o condiţie a primirii statutului de utilitate publică, şi vor fi desfiinţate, dacă nu publică sursele de venit, în condiţiile în care mulţi donatori se tem de represalii. Vedem şi cum, prin mai multe modificări ale Codului Fiscal, finanţarea societăţii civile de către cetăţeni şi companii este diminuată semnificativ. Lupta şi munca ONG-urilor a fost esenţială pentru ca România să fie o societate democratică şi mai incluzivă social. Fără fonduri, acestea nu-şi pot îndeplini în continuare misiunea. Dorim să le sprijinim prin întărirea mecanismului prin care cetăţenii pot redirecţiona o parte din impozitele datorate statului către sectorul non-profit”, a declarat deputatul USR Adrian Prisnel.

„În România, ONG-urile reuşesc să suplinească lipsa de implicare a statului în domenii-cheie precum servicii sociale sau educaţie. ONG-urile oferă astfel de servicii mai ieftin, mai eficient şi mai profesionist decât o face statul birocratic român. Aceste organizaţii sunt acum victimele Revoluţiei fiscale a guvernului lui Liviu Dragnea. Avem acum şi acest proiect de lege iniţiat de Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu care vrea să interzică ONG-urilor de utilitate publică să critice puterea politică. Asistăm la o ofensivă generalizată la adresa societăţii civile. PSD-ul încearcă în cel mai putinist stil cu putinţă să bage pumnul în gură societăţii civile”, motivează, la rândul său, Cristian Ghinea, depunerea celor două proiecte de acte normative.

USR reaminteşte că cetăţenii contribuie din ce în ce mai mult la finanţarea ONG-urilor, ceea ce este, practic, o recunoaştere a rolului social al acestora. Potrivit sursei citate, circa două milioane de cetăţeni, însemnând 30% din contribuabili, au optat în 2015 pentru redirecţionarea cotei de 2% din impozitul pe venit către organizaţiile non-guvernamentale. Astfel, 28.000 de organizaţii non-guvernamentale au fost finanţate cu 143 de milioane de lei prin instrumentul 2%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne