USR-PLUS, solicitare fără precedent: Judeţul Suceava izolat de urgenţă! Moldova poate deveni Lombardia României

Dacian Cioloş şi Dan Barna
Dacian Cioloş şi Dan Barna

Alianţa USR PLUS cere autorităţilor, în cadrul unui comunicat, să ia urgent decizia de a izola judeţul Suceava, care a devenit principalul focar de infecţie cu noul coronavirus din România, asigurând cu prioritate continuitatea aprovizionării şi accesul la resursele esenţiale.

"Judeţul Suceava, cu o populaţie considerabil mai mică decât Bucureştiul, poate transforma Moldova în Lombardia României. Dacă Italia ar fi anunţat acum două săptămâni, în contextul în care oraşul Bergamo este principalul focar, testarea întregii populaţii din Roma, ar fi fost o decizie complet lipsită de judecată medicală. Cerem ca prioritatea de testare a Ministerului Sănătăţii să fie Suceava şi zona Moldovei. Fără această testare, Moldova riscă să devină Lombardia României şi zeci de mii de oameni să se infecteze cu noul coronavirus. Cerem urgent, de la nivel de minister, asigurarea de teste, echipamente de protecţie, ventilatoare, suplimentarea şi instruirea personalului medical din Suceava!", a transmis Alianţa.

Potrivit USR-PLUS, datele oficiale arată că Suceava are deja 190 de persoane infectate, dintre care aproape 100 de cadre medicale, iar 8 persoane au decedat.

"Probabil numărul persoanelor infectate este mult mai mare în realitate, în condiţiile în care Direcţia de Sănătate Publică din Suceava aşteaptă rezultatele pentru alte 344 de probe şi sute de oameni nu au fost testaţi, deşi au fost internaţi în spitalul din Suceava. Parlamentarii USR din Moldova au cerut deja la nivel local autorităţilor să închidă judeţul Suceava şi să ia măsuri urgente pentru sprijinul şi testarea masivă a judeţelor Suceava, Neamţ, Iaşi, nu a Bucureştiului. Este inadmisibil că în prezent cadrele medicale internate la spitalul din Suceava stau în condiţii improprii, iar unele dintre ele nu au fost încă testate. Spitalul nu a avut fluxuri separate pentru pacienţii cu coronavirus, ceea ce a dus la un grad extrem de contaminare. Mai grav este că în ultima perioadă 150 de pacienţi au fost eliberaţi din spital fără să fie testaţi. Orice zi care trece fără izolarea strictă a judeţului Suceava înseamnă sute de noi cazuri de infectare", se arată în comunicatul citat.

USR-PLUS atrage atenţia că Suceava, dar şi celelalte oraşe din Moldova au nevoie de sprijin naţional urgent cu echipamente de protecţie, medicamente şi medici.

"Spitalul din Bârlad a fost ales să trateze pacienţii de coronavirus, dar medicii nu au fost instruiţi şi nu au primit echipamente. Situaţia este similară în Iaşi, Neamţ, Vrancea. În Focşani, Spitalul Militar a fost închis după ce au fost confirmate 22 de cazuri printre cadrele medicale. Izolaţi urgent judeţul Suceava şi sprijiniţi coordonat întreaga regiune a Moldovei pentru a limita răspândirea virusului!", precizează Alianţa.