USR, propuneri concrete pentru un Parlament "mai transparent, mai deschis"

Uniunea Salvaţi România - partidul condus de Nicuşor Dan - vine cu o o serie de propuneri concrete pentru transparentizarea activităţii parlamentare.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

USR va depune în această săptămână la Camera Deputaţilor un set de propuneri care vizează transparentizarea activităţii parlamentare, printre altele, şi implementarea unei platforme online de consultare publică a proiectelor de lege, după modelele deja implementate în Franţa sau Islanda, a anunţat luni, la Palatul Parlamentului, deputatul Cătălin Drulă, relatează Agerpres.

"Vom depune săptămâna aceste propuneri pe Regulament (Regulamentul de organizare şi funcţionare a Camerei Deputaţilor - n.r.). Noi am făcut solicitarea, în primul rând la nivel politic. Am marcat prin asta şi Ziua Internaţională a Datelor Deschise care a fost sâmbătă, pe 4 martie. E vorba de o mişcare care, la nivel mondial, încearcă să deschidă parlamentele şi guvernele către cetăţeni", a afirmat Cătălin Drulă.

Deputatul USR, care este şi preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, a precizat că partidul pe care îl reprezintă şi-a propus un set de măsuri concrete pentru un Parlament "mai transparent, mai deschis".

"E vorba, în primul rând, de înregistrarea şi transmiterea live a şedinţelor de comisii, de consemnarea în mod electronic a votului membrilor din comisii. O altă măsură e legată de amendamente. Aceste amendamente nu sunt disponibile la momentul depunerii lor, aflăm după ele, doar după ce s-a adoptat un raport în comisie, când deja e încheiată dezbaterea. Nu putem lucra aşa şi amendamentele acestea trebuie să fie la momentul depunerii lor disponibile.

O altă măsură este utilizarea formatelor editabile (nu doar PDF-uri scanate cu textele proiectelor de lege - n.r.). Şi ultima măsură este aceea de a avea o platformă de consultare publică la nivelul anului 2017, prin care publicul să vadă ce iniţiative sunt astăzi în discuţie, să poată să pună comentarii. Şi modelele pe care le putem adopta sunt cele din Franţa sau din Islanda", a punctat Cătălin Drulă.

La rândul său, liderul USR Nicuşor Dan a notat că transparentizarea activităţii parlamentare are ca scop "recredibilizarea Parlamentului". Pe subiectul creşterii gradului de transparenţă a agreat, deja, cu şeful Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, două chestiuni.

"Cu Liviu Dragnea am agreat două lucruri care sunt o parte în acest pachet, o parte în afară. O chestiune este ca şedinţele de comisii să fie toate înregistrate video şi puse online în momentul în care ele sunt înregistrate. Toate şedinţele. În momentul de faţă sunt doar câteva. Şi al doilea lucru este ca, întrucât ziua de joi este o zi de studiu individual, pentru ca deputaţii să o poată folosi cu adevărat pentru studiu individual, să avem miercuri seară programul, ordinea de zi a şedinţelor care vor loc săptămâna viitoare, ca să putem chiar să studiem cu adevărat", a afirmat Nicuşor Dan.

La conferinţă a participat şi Mihai Goţiu, vicepreşedinte al Senatului, care a notat că nici preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, nu a exprimat obiecţii privind publicarea pe site-ul instituţiei, cu o săptămână înainte, a proiectelor de lege programate să fie supuse dezbaterii şi votului în plen în săptămâna următoare, "doar că, deocamdată, nu s-a pus în practică".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne