USR se poziţionează pe tema alocării a 2% din PIB Armatei: Susţinem consolidarea capacităţilor de apărare ale României

Un sistem de rachete Patriot
Un sistem de rachete Patriot (Captură Foto)

Obligaţiile României ca stat NATO trebuie respectate, transmite USR la scurtă vreme după ce deputatul USR Adrian Dohotaru a sugerat, pe Facebook, că statul român ar putea securiza mai inteligent România investind în spitale, educaţie, cultură etc. decât în sistemul antirachetă Patriot.

Cum Dohotaru a criticat alocarea a 2% din PIB pentru înzestrarea Armatei (în numele unei obligaţii care ar fi de fapt doar o recomandare) asta când România are atâtea probleme nerezolvate, USR transmite că "susţine fără echivoc orientarea euro-atlantică a ţării noastre şi respectarea obligaţiilor pe care statul român şi le-a asumat în faţa partenerilor internaţionali."

"Opinia critică exprimată de deputatul Adrian Dohotaru cu privire la cheltuielile de 2% din PIB pentru domeniul Apărării este una personală şi nu reflectă poziţia USR.

USR susţine consolidarea capacităţilor de apărare ale României prin investiţii corespunzătoare şi consideră că nerespectarea angajamentelor luate de ţara noastră nu poate decât să dăuneze reputaţiei României, într-un context geopolitic sensibil. USR a fost consecvent pe această poziţie. Neacordarea a 2% din PIB pentru apărare a fost chiar unul dintre motivele explicite pentru care USR nu a votat bugetul la începutul acestui an. Apartenenţa României la NATO şi parteneriatul strategic cu SUA sunt esenţiale pentru securitatea naţională în contextul european dificil, marcat de incertitudinile legate de Brexit şi de agresiunea rusească în vecinătatea UE", transmit reprezentanţii USR, în comunicatul de presă remis Epoch Times.

USR mai opinează că, pe fondul militarizării Crimeei şi transformării ei într-o zonă anti-acces, este nevoie de o prezenţă întărită a NATO în regiune care să restabilească echilibrul de forţe. În acest context, achiziţia sistemelor de apărare antirachetă Patriot va contribui semnificativ la creşterea capacităţilor defensive ale forţelor armate române.

”Armata României, de un profesionalism unanim recunoscut în teatrele de operaţii ale ultimilor ani, are o nevoie reală de creştere a nivelului de echipare tehnică pentru a se ridica şi a se menţine la nivelul standardelor NATO. Chiar dacă principalul nostru scut de securitate este această organizaţie, puterea acestei organizaţii stă în puterea fiecărui stat membru în parte. Prin urmare, România trebuie să fie un stat puternic. România trebuie să aloce 2% din PIB, chiar dacă unele state membre NATO nu au făcut-o încă (dar şi-au asumat obligaţia să o facă până în 2024) pentru că, spre deosebire de acestea, noi am subfinanţat cheltuielile de apărare ani la rând şi avem multe de recuperat”, a explicat senatorul USR Nicu Fălcoi, membru în Comisia de apărare şi ordine publică.

Reprezentanţii USR mai precizează că eforturile României de a aloca 2% din PIB pentru Apărare au fost recunoscute de SUA, iar România a fost dată ca exemplu de preşedintele american în timpul vizitei recente a preşedinteleui Klaus Iohannis la Washington.

"România trebuie să fie în continuare un partner credibil şi stabil pentru partenerii europeni şi nord-atlantici, iar acest lucru poate fi demonstrat prin îndeplinarea fermă a obligaţiilor asumate", concluzionează reprezentanţii Uniunii.

Reamintim că, recent, presa internaţională a anunţat că Departamentul de Stat american şi-a dat acordul pentru o posibilă vânzarea către România a sistemului de rachetă defensiv Patriot, în valoare de 3, 9 miliarde de dolari.

Redăm şi postarea lui Adrian Dohotaru, care a stârnit valuri de reacţii, inclusiv din partea formaţiunii sale:

''Cum ar putea investi mai bine statul român 4 miliarde de dolari

Se vântură în spaţiul românesc faptul că ar există o obligaţie din partea statelor membre NATO să cheltuiască 2% din PIB pe Apărare. Astfel de mituri justifică investiţiile enorme în echipament militar. Este fals. Există o recomandare NATO ca statele membre să aloce 2% din PIB pană în 2024, dar nu o obligaţie impusă. Germania cheltuie 1.2%, Spania şi Italia în jur de 1%. Doar 5 din 28 de tări NATO cheltuie 2%.

Statul român a cheltuit miliarde de lei pe teatrele de operaţiuni din Afganistan şi Irak în scopul „democratizării” cu forţă a regimurilor din Orientul Mijlociu. Cine dă socoteală la noi pentru acest eşec şi pentru cheltuieli imense din banii contribuabililor? De ce oamenii politici nu au curajul să arate aceste eşecuri şi prioritizări false de investiţii publice? Cine a organizat o dezbatere publică pentru a vedea dacă sunt necesare astfel de cheltuieli exorbitante în echipament militar sau alte domenii sunt prioritare?
Dau câteva exemple de investiţii mai inteligente pentru a securiza România. Vă rog să completaţi lista:

Spitale şi investiţii în sănătate ca prevenţie;
Educaţie şi Cercetare mai performante;
Cultură accesibilă;
Infrastructură feroviară îmbunătătită pentru a străbate ţara în jumătate de zi;
Agricultură sustenabilă;
Spaţii publice şi centre comunitare în cartiere;
Impăduriri şi politici coerente de mediu;
Program de dezvoltare a stocului de locuinţe publice.''