USR, semnal de alarmă: Au început probele primului Bacalaureat ilegal din România

"Pamblicăria" pe "genunche" din Educaţie continuă: au început probele primului Bacalaureat ilegal din România, a tras un semnal de alarmă Uniunea Salvaţi România.
Valentin Popa(Ministrul Educatiei),
Valentin Popa(Ministrul Educatiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Luni a avut loc prima sesiune a examenului naţional de bacalaureat ilegal. Astfel, în perioada 12-22 februarie, se vor derula probele de competenţe lingvistice şi digitale din cadrul examenului de bacalaureat reformat după bunul plac al ultimilor doi miniştri care se încurcă pe "genunche" în "pamblici", a transmis luni, în cadrul unui comunicat de presă, partidul Uniunea Salvaţi România.

"Aceste probe care au început se desfăşoară, în premieră naţională fără să respecte Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011. Elevii claselor a XII-a vor fi evaluaţi deşi ei nu au încă situaţia şcolară încheiată. Metodologia de organizare şi calendarul unui examen de bacalaureat în orice ţară europeană care îşi respectă cetăţenii este stabilit cu cel puţin câţiva ani înainte, la începutul ciclului liceal de studii. Însă, în România totul e răsturnat şi încurcat, de la legile justiţiei, la legea bugetului care a acordat Educaţiei cel mai mic procent din PIB din Europa (2,98%), la Codul fiscal până la organizarea unui simplu examen de bacalaureat", arată USR.

Potrivit Uniunii, miniştrii Educaţiei acţionează nu numai în afara definiţiei şi caracteristicilor intrinseci ale unui examen de maturitate cum este bacalaureatul, cât mai ales dictatorial, fără consultări publice sau prin încălcarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, ministrul Liviu Pop emiţând ordinul nr. 4792/2017 în temeiul articolul 77, alin.(5) şi art. 361.

USR îi reaminteşte ministrului Valentin Popa că Legea Educaţiei prevede la art. 77 următoarele:

Absolvenţii învăţământului liceal primesc diploma de absolvire şi foaia matricola, parte a portofoliului educaţional, care atestă finalizarea studiilor liceale şi care conferă dreptul de acces, în condiţiile legii, în învăţământul postliceal, precum şi dreptul de susţinere a examenului de bacalaureat.

Elevii care au promovat clasa a XII-a vor susţine examenul naţional de bacalaureat.

"În acest context, Ministerul este în culpă, derulează un examen care nu respectă legea şi mai ales nu se menţionează în niciun înscris ce se întâmplă cu elevii care nu vor promova clasa a XII-a sau vor avea la finalul cursurilor situaţia neîncheiată. Ministerul Educaţiei nu clarifică acest absurd al situaţiei. Educaţia, încotro? rămâne o întrebare retorică cu un gust din ce în ce mai amar pentru toţi actorii educaţionali responsabili, elevi, profesori şi părinţi", a subliniat Cristina Iurişniţi, deputat USR.