Utilizarea şi comercializarea pungilor şi veselei de plastic în R. Moldova va fi sancţionată

Tacâmuri din plastic
Tacâmuri din plastic (Google Image)

Utilizarea şi comercializarea pungilor şi a veselei de plastic vor fi sancţionate. Parlamentul de la Chişinău a aprobat, joi, 13 februarie, în lectură finală, un proiect de modificare şi completare a Codului Contravenţional.

Astfel, potrivit amendamentelor, sancţiunile vor fi de până la 4 500 de lei pentru persoanele fizice şi de până la 12 000 de lei pentru persoanele juridice.

Prevederile se referă la utilizarea şi comercializarea pungilor de transport fabricate din plastic, dar şi pentru utilizarea şi comercializarea farfuriilor, paharelor, a altor accesorii ale serviciilor de masă, precum şi a beţişoarelor de unică folosinţă fabricate din plastic, cu excepţia celor biodegradabile.

”Iniţiativa este în pas cu abordarea statelor dezvoltate care, conştientizând pericolul prezentat de materialele din plastic pentru mediul înconjurător, depun eforturi conjugate prin politici şi reglementări, pentru eliminarea lor.

Este important ca Republica Moldova, atât la nivel de stat, cât şi la nivel de fiecare cetăţean, să sensibilizeze necesitatea schimbării unor obiceiuri şi practici, pentru a asigura o dezvoltare economică durabilă, cu impact minim asupra mediului înconjurător”, au menţionat autorii iniţiativei legislative.

În context, deputatul PAS Dumitru Alaiba a subliniat că adoptarea sancţiunilor pentru utilizarea şi comercializarea pungilor şi veselei de plastic este doar un mic pas făcut pentru a soluţiona, în mod etapizat, criza de mediu în care se află Republica Moldova.

„Parlamentul trebuie să declare criză de mediu în Republica Moldova. Am înregistrat împreună cu colegii din PAS un proiect de hotărâre care trebuie dezbătut cât mai curând. Să pornim o conversaţie mai serioasă pe acest subiect”, a conchis parlamentarul.