Va intra sau nu Capitala în carantină? Ce spune Nicuşor Dan

Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Facebook)

Nicuşor Dan, primarul ales al Capitalei, a declarat, la Realitatea Plus, că, pe moment, nu se poate discuta despre carantinarea Bucureştiului, neexcluzând scenariul carantinării anumitor zone din oraş care au o incidenţă mai mare a numărului de infecţii şi decese Covid. În plus, edilul a susţinut că este pregătit să colaboreze cu Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică pentru a reduce răspândirea Covid-ului.

„Sunt nişte măsuri obligatorii pe care această hotărâre de guvern de acum câteva zile prin care se prelungeşte starea de urgenţă ne obligă să le luăm. În situaţia de 3 la mie devine obligatorie purtarea măştii în spaţii deschise. (...) Urmează să vedem, acum e în lucru la Ministerul Sănătăţii şi probabil că în câteva zile o să avem un sistem informatic să vedem dacă aceşti 3 la mie sunt distribuiţi cât de cât uniform în interiorul Bucureştiului sau există anumite zone care au o incidenţă mai mare, care eventual să fie carantinate. Nu se pune problema în momentul ăsta de carantinarea Bucureştiului, această ipoteză este exclusă în acest moment”, a precizat Nicuşor Dan, citat de Agerpres, când a fost întrebat ce măsuri va lua dacă la preluarea mandatului de primar incidenţa cazurilor de Covid va fi de 3 la mia de locuitori sau mai mult.

De asemenea, Nicuşor Dan a subliniat importanţa colaborării cu DSP, a stabilirii listei contacţilor persoanelor care au fost deja infectate şi a extinderii testării în cazul personalului din spitale şi din centrele de asistenţă socială, a funcţionarilor care sunt în contact direct cu publicul, a şoferilor şi vatmanilor.

„Toate aceste categorii de persoane trebuie să fie testate periodic şi Primăria Capitalei are această capacitate”, a adăugat primarul ales.

În plus, edilul este de părere că este nevoie de un suport pentru DSP în ceea ce priveşte call center-ul, astfel încât să se cunoască foarte repede lista de contacţi ai persoanelor infectate, pentru ca aceştia să fie testaţi cât mai repede.

Totodată, Nicuşor Dan a deplâns faptul că, din păcate, până acum nu a existat o colaborare foarte bună între Primăria Capitalei, Ministerul Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică, promiţând că, după preluarea mandatului, va fi pregătit să schimbe această situaţie.

„Eu sunt un om al dialogului. [...] Am fost zilele acestea, am avut vizite pentru a înţelege fenomenele, am fost la Direcţia de Sănătate Publică, am fost la Ministerul Sănătăţii, am fost la DSU, în afară de alte vizite pe care le-am făcut la alte instituţii pe alte domenii şi sunt gata în momentul în care preiau mandatul să colaborăm cu ministerul şi cu Direcţia de Sănătate Publică, pentru că există nişte mijloace pe care, dacă le putem împreună, putem să stăvilim această boală", a mai declarat Dan.

Remarcile lui Nicuşor Dan vin în contextul în care, sâmbătă, autorităţile au anunţat 3.952 de noi cazuri de infectare cu SARS-cov-2 în ultimele 24 de ore, precum şi 63 de decese Covid. Mai mult, altă veste alarmantă este că incidenţa în Capitală a ajuns la 2,75.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne