Vă place să priviţi prin fereastra avionului? Grăbiţi-vă, căci vor dispărea, sosesc ferestrele „virtuale” (video)

Ferestre "virtuale"
Ferestre "virtuale" (Print screen YouTube)

La revedere fereastră. Devine din ce în ce mai probabil ca, într-o zi nu prea îndepărtată, să nu mai putem privi lumea de la bordul unui avion. Ideea, aflată în curs de implementare, este a companiei aeriene Emirates.

Compania aeriană prevede un viitor cu aeronave fără ferestre, care vor încorpora în locul lor ecrane conectate la camerele video situate în afara aeronavei. Ziua nu este prea departe. "Ferestrele virtuale" fac deja parte din dotare de la sfârşitul anului trecut în spaţiile de prima clasă ale avioanelor Boeing 777 de la compania aeriană Emirates.

Opiniile cu privire la utilitatea şi funcţionalitatea acestui dispozitiv sunt în prezent controversate. Pentru preşedintele Emirates, Tim Clarke, avioanele fără ferestre vor fi mai sigure din punct de vedere structural şi vor consuma mai puţin combustibil. Pentru unii experţi în domeniul siguranţei aeriene, absenţa vizibilităţii ar putea împiedica vizibilitatea echipajului, de exemplu în caz de evacuare de urgenţă.

Dar ultimul cuvânt îl au pasagerii. Sunt mulţi cei cărora le va lipsi vechea fereastră. Mulţi cărora nu le place să trăiască în mod permanent într-o lume virtuală.

În clipul video realizat de Zach Honig, lansat în blogul de călătorie "The Points Guy", puteţi vedea efectul "ferestrelor virtuale" deja prezente în prima clasă la bordul aeronavelor Boeing 777 de la Emirates.