Val de procese împotriva Fiscului la orizont. Decizie cu efect de cutremur a Curţii Europene de Justiţie

O decizie a CJUE întrerupe o practică a Fiscului care a afectat ani la rând firmele din România şi poate motiva multe firme să deschidă acţiuni în instanţă contra ANAF.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

O firmă de consultanţă din Bistriţa-Năsăud a obţinut, la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) o decizie ce creează un precedent deosebit de important pentru firmele care se lupta cu Fiscul pentru a-şi putea recupera TVA-ul. Concret, în decizia CJUE consultată de România liberă, se arată că refuzul dreptului de deducere a TVA‑ului constituie o excepţie de la un principiu fundamental al sistemului comun al TVA‑ului, a cărei legalitate nu este admisă decât în împrejurări excepţionale.

Decizia CJUE întrerupe o practică a Fiscului care a afectat ani la rând firmele din România, cărora le-a refuzat dreptul de deducere a TVA sub pretextul că au încheiat tranzacţii cu parteneri inactivi fiscal sau cu coduri de TVA anulate şi, potrivit sursei citate, guvernul se aşteaptă ca această hotărâre să conducă la „consecinţe financiare grave”, fiindcă se va aplică retroactiv.

Decizia care va declanşa de acum un val de procese împotriva Fiscului a avut ca moment iniţial un litigiu între SC Paper Consult SRL, pe de o parte, şi Direcţia Regională a Finanţelor Publice Cluj‑Napoca şi Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bistriţa‑Năsăud, pe de altă parte, arată sursa citată.

Astfel, Paper Consult a contestat o decizie administrativă prin care i se refuză dreptul de a deduce taxa pe valoarea adăugată (TVA) achitată pentru prestări de servicii achiziţionate de la SC Rom Packaging SRL, pe motivul că aceasta din urmă era declarată contribuabil „inactiv” la data încheierii contractului.

Paper Consult a susţinut că, pentru a putea beneficia de dreptul de deducere a TVA‑ului, este suficient să fie îndeplinite condiţiile prevăzute la articolul 178 din Directiva 2006/112, adică să aibă o factură.

Articolul integral poate fi citit aici.