Val de refugiaţi sirieni în Kurdistan

Refugiaţii sirieni trec frontiera în regiunea autonomă kurdă din nordul Irakului, la 18 august 2013. Confruntându-se cu violenţă brutală şi creşterea preţurilor, mii de kurzi sirieni speră ca regiunea kurdă autonomă Irak să le ofere un răgaz de la privaţiuni şi lupte între kurzi şi jihadişti.
Refugiaţii sirieni trec frontiera în regiunea autonomă kurdă din nordul Irakului, la 18 august 2013. Confruntându-se cu violenţă brutală şi creşterea preţurilor, mii de kurzi sirieni speră ca regiunea kurdă autonomă Irak să le ofere un răgaz de la privaţiuni şi lupte între kurzi şi jihadişti. (SAFIN HAMED / AFP / Getty Images)

De joi în Siria se înregistrează brusc un exod în masă al sirienilor în Kurdistan, fără precedent de la izbucnirea conflictului din Siria.

La Geneva, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a declarat prin purtătorul de cuvânt Dan McNorton că nu are o cifră exactă, dar estimează că aproximativ 29.000 de refugiaţi au trecut frontiera din Siria în Kurdistanul irakian în ultimele zile. "Credem majoritatea sunt kurzi sirieni, dar nu a fost posibil să se verifice acest element", a declarat el subliniind că UNHCR continuă să monitorizeze îndeaproape această situaţie".

De la izbucnirea violenţei şi a ciocnirilor în Siria cu mai mult de doi ani în urmă, mai mult de 1,9 milioane de refugiaţi sirieni au fugit în ţările vecine.

Acest ultim val de refugiaţi a crescut numărul celor aflaţi în Irak la 195.000 de persoane. Criza siriană, care a erupt în martie 2011, a dus deja la 100.000 de victime.

Cu ocazia Zilei Internaţionale pentru asistenţă umanitară, care a fost marcată luni, 19 august, Crucea Roşie şi Semiluna Roşie au făcut apel către întreaga lume să respecte Convenţiile de la Geneva, mandatul şi emblemele celor două organizaţii care lucrează în întreaga lume, pentru a garanta siguranţa şi securitatea lucrătorilor umanitari şi voluntari.

Experţii Naţiunilor Unite numiţi pentru a investiga utilizarea armelor chimice, de care ambele părţi aflate în conflict se acuză reciproc, au sosit la Damasc după săptămâni de negocieri intense. Până în prezent, guvernul Damascului a autorizat trimişii ONU de a vizita satul Khan Al Assal, în partea de nord a oraşului Alep, oraşul în care există există suspiciunea cea mai mare de utilizare a armelor chimice.