Valerie Glassborow, bunica spion a Ducesei de Cambridge

Ducesa de Cambridge, Kate Middleton.
Ducesa de Cambridge, Kate Middleton. (THOMAS COEX / AFP / GettyImages)

Bunica pe linie paternă a lui Kate Middelton, ducesa de Cambridge şi soţia prinţului William, ar fi descifrat mesajele pe care germanii le criptau cu ajutorul maşinii de scris Enigma.

În urmă cu 70 de ani, Valerie Glassborow, mama lui Michael Middleton, şi sora ei geamănă Mary, au avut o activitate palpitantă la Foreign Office. Valerie selecta posturile de radio interceptate care puteau conţine mesaje interesante şi pe care o echipă de matematicieni şi criptografi conduşi de Alan Turing (1912-1954) trebuiau să le descifreze.

Aceste secret în arborele genealogic al Ducesei de Cambridge a fost dezvăluit săptămâna trecută când Kate Middelton a participat la redeschiderea centrului militar de la Bletchley Park din afara Londrei, după doi ani de renovări care au costat 8 milioane de lire (10 milioane de euro).

La eveniment a fost prezentă şi Lady Marion Body, în vârstă de 90 de ani, care a lucrat cu gemenele Valerie şi Mary Glassborow în 1944 şi 1945. Lady Marion i-a povestit lui Kate cum şeful lor le-a anunţat la 15 august 1945 că a interceptat un mesaj care informa că japonezii sunt gata să se predea. 'A fost o informaţie pe care nu am putut să o împărtăşim nimănui, pentru că eram obligate să păstrăm secretul', a povestit ea.

Gemenele Valerie şi Mary s-au născut la Marseille unde şi-au petrecut copilăria. Când erau adolescente familia Glassborow s-a mutat în Marea Britanie la Leeds, unde Valerie l-a cunoscut pe Peter Middleton. S-au căsătorit în 1946 şi au avut patru copii, între care şi Michael, tatăl Ducesei de Cambridge. Peter Middleton a lucrat ca pilot la RAF în timpul războiului, iar apoi a fost instructor la British European Airways.

Nimeni nu şi-ar fi închipuit că nepoata lui Peter Middleton, Kate, ar putea deveni într-o zi regină a Angliei. Totuşi primele legături ale familiei Middleton cu monarhia britanică datează din 1962. În acel an bunicul lui Kate a fost copilot al avionului care l-a dus pe Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a, duce de Edinburgh - într-un voiaj în America de Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe