Valeriu Paşa, despre scoaterea Armatei în stradă: Mai bine aţi da soldaţilor mănuşi, dezinfectant, măşti eficiente, nu mitraliere

Soldaţi în centrul Chişinăului, în lupta cu coronavirusul
Soldaţi în centrul Chişinăului, în lupta cu coronavirusul (facebook.com / Denis Gasan)

În contextul în care prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, a anunţat că, începând cu data de 25 martie, oamenii nu mai au voie să iasă din case şi să viziteze spaţii publice, cum ar fi parcurile, pădurile, terenurile de joacă, sportive, zone de agrement, iar în ajutorul poliţiştilor a fost scoasă şi armata, politologul Dionis Cenuşă a atenţionat că administraţia separatistă din regiunea transnistreană ar putea interpreta gestul ca risc potenţial.

Astfel, a punctat analistul politic, pentru a evita o mobilizare militară în regiunea separatistă din stânga Nistrului, cu complicaţiile de rigoare, autorităţile de la Chişinău trebuie să folosească mecanismele existente (CUC, intermedierea OSCE) pentru a comunica şi preveni orice tensiune periculoasă pentru securitate şi pace.

„Implicând armata, Moldova devine prima ţară din Parteneriatul Estic şi CSI care recurge la acest pas în contextul Covid. Modelul moldovenesc de acţiune poate fi preluat în curând de alte ţări din regiune: dacă organele civile de menţinere a ordinii vor eşua să asigure aplicarea regulilor sau răspândirea virusului va păşi peste pragul psihologic”, se arată într-un mesaj al politologului pe contul său de Facebook.

Totodată, Cenuşă a ţinut să puncteze că cifra celor infectaţi cu virusul Wuhan a depăşit un prag psihologic - cel de 100 de cazuri. Cu regret însă, nu toţi cetăţenii se supun restricţiilor de carantină.

Mai mult decât atât, odată ce Comisia pentru Situaţii Excepţionale este, din 18 martie, organul ce adoptă deciziile cheie de guvernare în ţară, decizia de a recurge la armata naţională nu a fost deloc dificilă.

Cu 5000 de militari activi şi 2000 de carabinieri, crezi că e posibilă patrularea întregii Republici, raioane, drumuri naţionale, oraşe. Întâi au distrus şi au subfinanţat atâţia ani tot ce înseamnă armată, cu 0,3% din PIB alocaţii, şi acum vor multe”, a comentat un internaut decizia Guvernului.

Eu nu înţeleg! Ce vrea să arate Dodon? Parcă a zis că e o simplă răceală!”, a adăugat un altul.

În mod normal era suficient ca forţele de ordine sa patrulează străzile şi să alunge (amendeze simbolic) oamenii astfel că să nu umble pe străzi”, a mai scris o persoană.

„Asta deja e exagerat cu totul. Pentru ce arme? Fără arme nu se poate oare? Descreieraţilor, mai bine le-aţi da acestor soldaţi mănuşi de unică folosinţă şi câte un flacon de dezinfectant, măşti (din acelea care chiar ajută, nu cusute din halate), nu mitraliere!”, a comentat, în acest context, Valeriu Paşa, expert WatchDog.md.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe