Valeriu Paşa despre semnarea unui nou acord dintre PSRM şi ACUM: Nu cred că este o urgenţă iminentă. Ar fi corect să fie făcut public mai întâi

Valeriu Paşa, expert în cadrul comunităţii WatchDog.MD
Valeriu Paşa, expert în cadrul comunităţii WatchDog.MD (europalibera.org)

În cadrul şedinţei de marţi 12 august, a Comitetului Executiv Politic al fracţiunii, Partidul Socialiştilor a decis ca e nevoie de un nou acord cu blocul ACUM. Mai mult decât atât, poziţia socialiştilor a fost salutată de preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, potrivit căruia „avem şansa istorică să schimbăm lucrurile spre bine şi să lansăm o nouă etapă în istoria modernă a Republicii Moldova, dar pentru aceasta trebuie să dăm dovadă de înţelepciune şi maturitate politică”.

În context, vicepreşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Mihai Popşoi, a menţionat că Acordul ar putea fi semnat, doar că, mai întâi, trebuie îndeplinite mai multe acţiuni.

Pe de altă parte, activistul civic, Valeriu Paşa, expert în cadrul comunităţii WatchDog.MD, a declarat în mai multe rânduri, imediat după alegerile parlamentare din februarie, că ar fi fost mai utilă crearea unui Guvern tehnocrat, independent politic, care să nu fie nici la PSRM, nici la ACUM, „putea să aibă un mandat definit pe câteva luni, să pregătească condiţiile şi să meargă ţara la alegeri anticipate”.

„Politicienii – cei din Blocul ACUM şi PSRM – şi-au asumat mai mult decât atât. Este dreptul lor. Noi salutăm curajul pe care îl au ei să-şi asume o guvernare politică şi să încerce – aşa diferiţi cum sunt ei – să ducă lucrurile înainte şi să schimbe ţara în bine. Numai că acest deziderat trebuie să fie foarte clar concretizat, pentru că în programul de guvernare al Guvernului Maia Sandu au fost asumate nişte acţiuni care în mare parte reflectă ceea ce au promis cei din Blocul ACUM înainte de alegeri”, a declarat Valeriu Paşa în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Totodată, expertul a ţinut să amintească şi despre faptul că recent a fost publicat planul de acţiuni al Guvernului Sandu, care trebuie să detalieze cum ar trebui să fie implementat acel program de guvernare, „ceea ce vedem noi acolo este un pic altceva spre cu totul altceva”.

„În special, ceea ce se referă la reforma justiţiei, unde cei de la Blocul ACUM şi-au asumat lucruri foarte concrete şi în programul de guvernare la fel scria: comisii pentru evaluarea tuturor judecătorilor şi procurorilor, astfel încât cei care nu corespund criteriilor de integritate şi profesionalism să fie daţi afară; crearea unei agenţii noi în locul CNA-ului (Centrul Naţional Anticorupţie); crearea unei curţi speciale anticorupţie; aducerea în sistemul nostru judecătoresc şi de procurori a specialiştilor străini care au dat dovadă pe parcursul experienţei lor de onestitate, profesionalism şi eficienţă. Iar în planul de acţiuni al Guvernului publicat recent nu vedem nimic din toate astea”, a punctat Paşa.

Cu toate că acel prim Acord a fost coordonat cu PSRM, întrucât a fost semnat după învestirea Guvernului şi nimeni nu a avut probleme cu el atunci, iată că socialiştii insistă acum pe semnarea unui nou Acord. „Eu nu cred că este o urgenţă iminentă să fie el semnat mâine-poimâine, este mai bine să se mai piardă câteva săptămâni pentru a discuta lucruri principiale”, consideră expertul WatchDog.MD.

Mai mult decât atât, acesta a punctat că pentru societate şi pentru politicieni ar fi corect ca acest proiect de document mai întâi să fie făcut public, ca „noi să înţelegem ce se apucă ei să semneze şi ce înţelegere au”. Astfel, a punctat Paşa, această guvernare poate să se termine doar dintr-un simplu considerent – că Igor Dodon nu va vrea să cureţe instituţiile statului, dar va vrea să le preia sub controlul lui. „Atât! Alte argumente nu există. Eu nu am niciun fel de dubii faţă de bunele intenţii ale dnei Maia Sandu”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe